Hrvatska
StoryEditor

Martina Petrović najbolja je mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj

10. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Martina Petrović najbolja je mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj u izboru koji je u Hrvatskoj organizirala HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica.

Stručno povjerenstvo koje su sačinjavali profesori s hrvatskih agronomskih fakulteta i predstavnik Udruge mladih poljoprivrednika između 41 prijave odabralo je Martinu Petrović kao najbolju hrvatsku mladu poljoprivrednicu. Ona je ispunila uvjet da je vlasnica dijela obiteljskog gospodarstva i da je mlađa od 40 godina. Mario Njavro ispred povjerenstva pojasnio je kriterij za izbor.

- Gledali smo obilježja proizvoda i prikazan projekt, te veličinu projekta, dosadašnje iskustvo, inovativnost, izvoznost i održivost s jedne strane, te kvalitete osobe, osobno iskustvo i poduzetničke vještine s druge strane. Na kraju je po svim kriterijima za razvoj i uzgoj crnih slavonskih svinja nagradu dobila Martina Petrović – rekao je Njavro.Šuica je istaknula da je bilo preko 200 upita, a na kraju se prijavilo 41 kandidat. Razlog su strogi kriteriji koje su postavili iz europskih institucija. Pobjednica će sudjelovati u izboru najboljeg projekta iz 19 zemalja Europske unije, a pobjedniku će pripasti 10 tisuća eura. 

- Europski parlament čak 40 posto proračuna na ovaj ili onaj način namijenio je poljoprivredi u sljedećem razdoblju, a Hrvatskoj će iz fondova za poljoprivredu pripasti tri milijarde eura. Mi moramo omogućiti mladima da nastave obiteljsku tradiciju i dati subvencije za prijenos obiteljskih gospodarstva na mlade. To je ustvari prava poruka ovog izbora jer mnogi se nisu uspjeli prijaviti pošto nisu sami vlasnici dijela obiteljskog gospodarstva – rekla je Šuica. Dobitnica dolazi iz okolice Našica, a ima samo 25 godina. Nastavlja obiteljsku tradiciju, te se nada da će uspjeti održati slavonsku crnu svinju kao pasminu. 

- Trenutno imamo 15 krmača, a kako je napisano u ovom projektu planiramo u slijedeć dvije godine doći do 300-injak. Trenutno imamo 26 hektara, a proširit ćemo pašnjake za još 50 kako bi imali što kvalitetniji uzgoj i meso – rekla je Petrović.Dobitnik nagrade bit će proglašen 19. siječnja, a nagrade će biti dodijeljena na drugom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu. Osim Martine nagradni put u Belgiju osvojilo je još devet sudionika.

30. travanj 2024 03:51