Hrvatska
StoryEditor

Nisu nam potrebni izljevi emocija, već odnos povjerenja i rezultati‘

29. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

U Zagreb je stigao prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić.

Prvi je to posjet Hrvatskoj jednog člana aktualne srbijanske vlade otkako su preuzeli dužnost u srpnju prošle godine. U svom gostovanju u HRT-ovoj emisiji Tema dana odgovorio je na pitanje koji je njegov cilj posjeta Zagrebu rekavši kako mu je želja unaprijediti međudržavne odnose na praktičan način.

- To radimo u interesu naših naroda, a ne zato što to traži netko od nas. I nisu nam potrebni izljevi emocija, već odnos povjerenja i rezultati, postavljanje stvari na pragmatičnoj razini -rekao je Vučić. Prvi potpredsjednik srbijanske vlade istaknuo je da se mnoge stvari mogu unaprijediti, iako postoje različiti pogledi na prošlost.

- Unatoč tome, valja nam gledati prema budućnosti i probleme rješavati na miran način. Uz to moramo pronaći korist za obje strane, prvenstveno mislim na proširenje tržišta. Želimo dobre racionalne odnose koji idu korak po korak naprijed. Različiti pogledi na prošlost, poput onog na akciju Oluja, ne smiju nas razdvajati. Nama treba pomoć Hrvatske kao što mislim i Hrvatskoj treba partner na istoku - izjavio je Vučić.

Očekuje da se na nekim međunarodnim natječajima Srbija i Hrvatska pojave zajedno te da se u Hrvatskoj otvori put za srpske gospodarstvenike. Želimo konkurenciju, suradnju i pristojne pragmatične odnose u interesu građana i država Srbije i Hrvatske, naglasio je.

Vučić nije potvrdio da se priprema bilateralni susret predsjednika Josipovića i Nikolića, no Nikolić će doći na svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade sastat će se danas s državnim dužnosnicima, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom te prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, koja će mu biti domaćin, te ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

26. travanj 2024 14:55