Hrvatska
StoryEditor

Obavljen sporni ugovor vezan uz pomoćnika ministra financija Branka Šegona

14. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

HRT je večeras u emisiji Studio 4 na Četvrtom programu objavio ugovor vezan uz Branka Šegona, pomoćnika ministra financija Slavka Linića. Ugovor pokazuje da je Šegon od HBOR-a dobio kredit sa znatno nižim kamatama i duljim počekom uz državnu subvenciju.

Objavljeno je da su Šegonovi već prije imali kredit na više od 6 milijuna eura preko Hypo banke. U kolovozu 2012. godine pokrenut je proces reprogramiranja kredita preko HBOR-a kako bi se zatvorili ti nepovoljni krediti. Šegonovi su tako dobili kredite preko HBOR-a vrijedne više od 31 milijun kuna, po kamati od 3 posto uz četiri godine počeka, što je puno bolje nego dotadašnjih 9 do 7 posto od Hypo banke. Ujedno je dobio i potporu države od 1,1 milijun kuna.

U vezi cijelog slučaja oglasila se i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) koja je priopćila da je odobrila kredit trgovačkom društvu Facta Vera d.o.o., a ne fizičkoj osobi. Kredit je, kažu, odobren uz podjelu rizika s poslovnom bankom i pod jednakim uvjetima koje imaju i drugi poduzetnici koji dobivaju takve kredite.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa istražuje je li Šegon iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim tvrtkama. Sporno je to što mu je HBOR odobrio 31 milijun kuna kredita nakon što je upravljanje tvrtkama prepustio sinu.

Sinoć se oglasio i USKOK. Tvrdi da je prijavu protiv Šegona policiji prepustio još 2010. te da je policija od Porezne uprave zatražila nadzor nad Šegonovom imovinom. Poslali su čak tri požurnice, ali nadzor do danas nije proveden.

26. travanj 2024 23:27