Biznis i politika
StoryEditor

Janaf osigurao dva ugovora s Naftnom industrijom Srbije o transportu rekordne količine nafte

02. Siječanj 2024.
JANAF, terminal Omišalj
Rekordni ugovor Janafa, transportirat će 10 milijuna tona za srpski NIS

Jadranski naftovod (JANAF) u godinu dana osigurao je dva ugovora o transportu nafte s Naftnom industrijom Srbije. Kako je kompanija objavila danas na Zagrebačkoj burzi, Janaf je s NIS-om sklopio ugovor o transportu 10 milijuna tona nafte (+/- 10 posto) sustavom JANAF-a do 31. prosinca 2026. godine. Kako se navodi u priopćenju, prema ugovorenom volumenu transporta nafte riječ je o rekordnom ugovoru. Time je još jednom potvrđen značaj JANAF-a kao ključnog dionika energetskog sektora Republike Hrvatske, ali i cijele regije, navela je Uprava predvođena Stjepanom Adanićem.

- I u novoj 2024. godini JANAF nastavlja jamčiti sigurnost opskrbe te neprekidnog i neometanog poslovanja svim našim korisnicima naftovodno-skladišnog sustava, a novi ugovor još je jedan pokazatelj činjenice da je JANAF u energetici prepoznat kao strateški partner. Uvjereni smo kako je sklapanje ovakvog ugovora izvrstan početak još jedne iznimno uspješne poslovne godine, na zadovoljstvo dioničara i svih zaposlenika Jadranskog naftovoda te jamči sigurnost i profitabilnost poslovanja u narednom razdoblju - istaknula je Uprava JANAF-a koju uz Adanića čini i Vladislav Veselica.

Skok lanjskog poslovanja

Ovo je već drugi ugovor JANAF-a sa srpskom naftnom kompanijom u malo više od godine dana. Podsjetimo, JANAF je krajem 2022. objavio kako je s NIS-om sklopio ugovor o transportu 6,2 milijuna tona nafte po načelu ‘puno za prazno‘ u razdoblju od 1. siječnja 2023. do kraja ove godine. Strani kupci izuzetno su važni za JANAF-ovo poslovanje. Prema podacima iz posljednjeg dostupnog izvješća za treće tromjesečje prošle godine, kompanija je u poslovanju sa stranim kupcima ostvarila gotovo 80 milijuna eura prihoda, što je dvije trećine njezinih prihoda od osnovne djelatnosti transporta i skladištenja nafte.

Za prvih devet mjeseci prošle godine kompanija je iskazala 109,5 milijuna eura prihoda od temeljne djelatnosti što je bilo 27 posto više nego godinu ranije. Sukladno tome, neto dobit od 49,6 milijuna eura bila je veća za 43 posto. Unatoč tome, tijekom prošle godine cijena dionice porasla je sramežljivih šest posto, znatno manje od indeksa CROBEX koji je ojačao za četvrtinu. Prvog radnog dana ove godine, unatoč sklapanju rekordnog ugovora, s dionicom JANAF-a do 13.30 sati nije zabilježena trgovina, pa je cijena ostala nepromijenjena, 830 eura. 

27. travanj 2024 12:53