Hrvatska
StoryEditor

Od utorka cijene goriva manje, no samo za koju lipu

15. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Cijene goriva od ponoći u ponedjeljak trebale bi biti manje, no samo za koju lipu, saznaje RTL.

Benzinska goriva od ponedjeljka u ponoć trebala bi biti jeftinija do 10 lipa, dok bi se cijena dizela spustila za tek 4 lipe. No, za nižu cijenu nije se pobrinula Vlada. Oni kažu trošarine pune državni proračun, a intervenirati neće sve dok gorivo ne prijeđe prije pola godine postavljenu psihološku granicu od 12 kuna.

- Mi smo davno neku granicu cijene goriva postavili i vjerojatno je to nešto što će i dalje ostati granica do koje Vlada neće intervenirati, tako da kažem prostor za intervenciju u tom segmentu je vrlo sužen - kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

S obzirom na to da je cijena goriva od srpnja rasla, stručnjaci kažu, bilo kakav pad dobar je pokazatelj, ali isključivo je rezulat događaja nad kojima nemamo utjecaj.

- Na cijenu naftnih derivata utječe cijena nafte na Mediteranskom tržištu i tečaj dolara. Ako dolar raste uz iste cijene nafte onda cijene goriva rastu, a ako dolar pada uz iste cijene nafte onda će derivati na hrvatskom tržištu, njihove cijene padati - tvrdi ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić. No, ukoliko u utorak cijena goriva padne, koliko će se niža cijena zadržati teško je predvidjeti jer se trgovina i formiranje cijena preselilo na burze.

- Činjenica ostaje da će se cijena dugoročno formirati isključivo na temelju špekulacija na burzi i mislim da je vrijeme da se već svi naviknemo da će cijena derivata energetike fluktuirati bez obzira na raspoloživost nafte ili derivata na tržištu - kazao je Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora Ine.

26. travanj 2024 14:26