Ukratko
StoryEditor

EPPO otkrio skupinu koja je bez PDV-a uvozila gorivo u Italiju iz Hrvatske

26. Ožujak 2024.
foto Shutterstock

Koordiniranom akcijom Ureda Europskog javnog tužitelja (EPPO) u Napulju, Bologni i Rimu razbijena je kriminalna skupina koja je navodno uvozila gorivo na talijansko tržište iz Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja sustavno izbjegavajući plaćanje PDV-a, objavio je EPPO na svojoj mrežnoj stranici.

- Istraga, kodnog naziva ‘Fuel family‘, dovela je do sudskih mjera protiv osam osoba. Nalog za zamrzavanje oko 300 milijuna eura također je izvršen protiv 59 osumnjičenih i 13 tvrtki za koje se smatra da sudjeluju u toj prijevari - navodi se na stranicama EPPO-a.

Prema istrazi EPPO-a gorivo se uvozilo od dobavljača u Hrvatskoj i Sloveniji i iz drugih zemalja, a u lancu je sudjelovalo više od 40 trgovaca koji su zatim ‘nestali‘ neplativši porez. 

Na vrhu tog lanca je tvrtka sa sjedištem u Rovigu i skladištem u Magenti. Većina goriva je, prema istrazi, dopremljena u to skladište, a ostatak distributerima.

Zbog neplaćanja PDV-a skupina je mogla prodati gorivo po iznimno povoljnim cijenama.

Prema EPPO-u, u srcu prijevare je kriminalna organizacija s najmanje deset osumnjičenika, od kojih su neki i obiteljski povezani. 

Petorici osumnjičenih određen je kućni pritvor, a trojica se moraju redovito javljati policiji. Osuđeni su za kazneno djelo prijevare s PDV-om, zločinačko udruženje i pranje novca.

Ta je shema generirala je preko milijardu dolara pa je nanijeta šteta od 260 milijuna eura zbog neplaćenog PDV-a.

EPPO sumnjiči spomenutu skupinu da je oprala više od 35 milijuna eura nezakonitih sredstava koristeći bankovne račune tvrtki sa sjedištem u Mađarskoj i Rumunjskoj.

23. travanj 2024 10:29