Hrvatska
StoryEditor

Oko 17 posto Hrvata bez ijedne kartice

24. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Jedan od ključnih pokazatelja, a to je udio ljudi koji posluje s financijskim institucijama, daje ponešto drugačiju sliku od one koja bi se očekivala obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, piše u najnovijem Gfk istraživanju.

Naime, uočava se pozitivan trend rasta udjela klijenata banaka u cijeloj regiji centralne i istočne Europe. I dok je 2008. godine došlo do naglog zaustavljanja rasta tog udjela, tijekom 2011.godine ponovno dolazi do rasta na ovom pokazatelju. U prosjeku u cijeloj CEE regiji 74 posto građana je imalo neki poslovni odnos s bankom 2008. godine, dok taj udio sada iznosi 80 posto. Rastislav Kocan, regionalni voditelj financijskog tima, predviđa nastavak pozitivnih trendova te smatra kako primjerice Poljska ima veliki potencijal jer oko trećine građana još uvijek ne posluje s bankama. U sličnoj situaciji su i Kazahstan i Bugarska, dok s druge strane, u Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj i Češkoj gotovo svaki odrasli građanin ujedno je i klijent banke. Podrobnija analiza korištenja određenih bankarskih proizvoda i usluga u regiji centralne i istočne Europe, pokazuje da su trendovi korištenja računa slični trendovima u udjelima klijenata banaka. 2008. godine došlo je do usporavanja rasta, pa čak i pada u udjelu korisnika bankovnih računa. Te godine u prosjeku je bilo 41 posto korisnika tekućih računa, dok je taj udio porastao na 47 posto krajem prošle godine.

Zanimljiv je i podatak o udjelu korisnika kartica. Iako u cijeloj CEE regiji još uvijek vrijedi princip ‘novac / cash je kralj‘, korištenje kartičnih proizvoda u stalnom je porastu, tako da se može reći da približno svaki drugi građanin u CEE regiji ima neku karticu za plaćanja.

Prema podacima iz Credit Card Monitora (CCM) u Hrvatskoj 83 posto građana (starijih od 15 godina) koristi barem jednu karticu (debitna, charge ili revolving) što predstavlja rast za 3 posto u odnosu na prošlu godinu. Korisnici kartica posjeduju jedan do dva kartična branda (u prosjeku 1,43) što predstavlja blago smanjenje u odnosu na prošlu godinu kada je prosjek iznosio 2,1. Dakle, povećao se broj korisnika, ali ti korisnici smanjuju broj kartica koje koriste. Oko 80 posto građana koristi barem jednu debitnu karticu. Udio korisnika debitnih kartica porastao je za 3 posto u odnosu na prošlu godinu. Maestro se i dalje puno češće koristi od Vise Electron. Kreditnu karticu koristi 25 posto građana čime je zaustavljen trend pada u udjelu korisnika kreditnih kartica Najveći tržišni udio među kreditnim karticama ima MasterCard i Visa.

29. travanj 2024 03:15