Hrvatska
StoryEditor

Osnovati Udrugu Poplavljeni

19. Listopad 2015.

Kako se događaji u Hrvatskoj odvijaju filmskom brzinom i u biblijskim razmjerima stvarno je nemoguće ne zapitati se što smo to Bogu skrivili da se nalazimo pred tolikim izazovima. Poplava migranata ne prestaje, Šibenik, Vodice i Dubrovnik su nastradali u nezapamćenim pravim poplavama, Murter je bio odsječen od obale, a svoj ceh su platili i Karlovčani i okolica po četvrti put u godinu i pol.

Sisačko područje ovoga puta se uglavnom uspjelo obraniti od vodenog vala na Kupi, zbog dobrih priprema i nadogradnji nasipa. Val sada putuje prema Sisku gdje se ne očekuju poplave. Stanovnici su ogorčeni što je sve što se dogodilo već viđeno, ali ništa se nije napravilo da se to više ne dogodi. Poplave nastaju, ljute se stanovnici, ponajprije jer je pjeskarima zabranjeno prije pet godina vađenje šljunka iz rijeka koje one nanose, pod izlikom lošeg utjecaja na okoliš. Potom im se odobrilo vađenje, ali do tada su već pjeskari propali pa su korita rijeka puna nanosa pijeska i šljunka. Poplavljenima se političari nisu previše bavili ovih godina, niti ovih dana. Bili su previše zaokupljeni sastavljanjem izbornih lista, međusobnim ocrnjivanjima i migrantima koji su prikladniji za pokazivanje pred svijetom. Kako bi skrenuli pažnju na sebe stanovnici poplavljenih područja trebali bi po uzoru na Udrugu Blokirani i Udrugu Franak osnovati svoju Udrugu Poplavljeni jer očito drugačije ne ide.

Poput Mađarske i Slovenija je zatvorila granice zato što Austrija više ne želi primati migrante. I ‘plan C‘ hrvatske vlade je tako propao.  Slovenci su namjeravali primati 2500 migranata dnevno iako je Hrvatska htjela 5000. Mi, naravno, ovisimo uvijek o drugima, primajući sve koje šalju drugi i čekajući da ih drugi preuzmu.

Svoj izborni program predstavio je SDP na 27 stranica. Koliko god pokušali prikazati to pravim planom, pravih promjena nema. Svi se slažu da se radi o izbornoj kozmetici, listi želja, obećanjima kojih se više nitko ne sjeća kada osvoji izbore te vrlo sličnom programu onome HDZ-a. To je i sam HDZ primijetio ustvrdivši da je dio prepisan iz njihova programa.

Na Liderovoj konferenciji Smart Government 2015 predsjednik Vlade Zoran Milanović je naglasio kako je Hrvatska sređena država koja svoja rješenja oko upravljanja izvozi i u druge države, primjerice, fiskalizaciju. Dodao je da danas za pokretanje posla u Hrvatskoj nema mnogo prepreka te kako smo prvi u Europi po indeksu poslovne klime.

Oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i dječje epilepsije dočekali su legalizaciju medicinske marihuane. Na preporuku specijalista recepte će izdavati liječnici opće i obiteljske medicine te će ih spravljati ljekarnice. Za sada se još ne može takav lijek ili pripravak kupiti u Hrvatskoj, ali može u Sloveniji i ostalih desetak zemalja Europske unije koje su dopustile korištenje marihuane u medicinske svrhe.

Vjerojatno jedna od najboljih vijesti prošloga tjedna je ona o mirnijem moru za brodogradnju. Naime, Branko Grčić potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU u Rijeci na skupu Poslovni uzlet grada Rijeke ustvrdio je da hrvatska brodogradnja polako staje na noge što se vidi iz povećanja njena izvoza u sedam mjeseci koji je narastao više od tri puta - na 1,8 milijardi kuna. Uz to je i kazao da brodogradilište 3. maj. do 2018. g. ima pune kapacitete i 380 milijuna dolara ugovorenih poslova.

28. travanj 2024 21:12