Hrvatska
StoryEditor

Prognoza od 50 tisuća otkaza je način pritiska HUP-a

11. Travanj 2013.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenili su danas dobrim što se povećava iznos minimalne plaće jer treba zaštititi radnike s najmanjim plaćama, a Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) poručili da Vlada ima razumijevanje za određene djelatnosti kod kojih će to utjecati na konkurentnost te da će nastaviti raditi na rasterećenju gospodarstva.

Uoči današnje sjednice Vlade novinari su Marasa i Vrdoljaka pitali za komentar optužbe HUP-a da je povećanje minimalne plaće za 170 kuna posve neprimjereno situaciji u gospodarstvu i štetno za prerađivačku industriju i graditeljstvo.

Maras je ustvrdio kako je dobro što se povećava iznos minimalne plaće ‘kako bi se zaštitilo standard onih koji imaju najmanje plaće na tržištu‘.

S druge strane, neki drugi troškovi će se smanjivati, a već je smanjen doprinos za zdravstvo. Uvijek treba imati razumijevanja za djelatnosti i industrije u kojima je visoka cijena rada da im se ne ugrozi poslovanje, dodao je Maras.

HUP-ovu procjenu da se povećanjem minimalca izravno ugrožava 50.000 radnih mjesta u radno intenzivnim industrijama (drvo, tekstil i koža) Maras smatra paušalnom.

- Ne volim kad netko izvali brojku - 50.000 otkaza će se podijeliti, jer je to način pritiska interesne udruge, u ovom slučaju HUP-a - rekao je Maras i naglasio da treba zaštititi radnike s najmanjim plaćama, ali i dalje rasterećivati gospodarstvo.

Ministar Vrdoljak izrazio je razumijevanje za industrije koje su nisko produktivne pa će porast minimalca na 2.984,78 kuna utjecati na njihovu konkurentnost. "Moramo pronaći model kako da im pomognemo i to kompenziramo, a s druge strane trebamo misliti na to da našim radnicima osiguramo porast minimalne plaće u okvirima rasta cijena i troškova života", rekao je.

Najviše su pogođene tekstilna, drvna i prerađivačka industrija koje zapošljavaju velik broj ljudi, pa bi im Vlada trebala pomoći nekim mjerama, ustvrdio je Vrdoljak koji također misli da su poslodavci pretjerali s prognozom o ugroženih 50.000 radnih mjesta.

30. travanj 2024 09:17