Hrvatska
StoryEditor

Pronašli smo zabranjeni GMO u soji namijenjenoj izvozu

21. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Iako se Hrvatska deklarirala kao ‘GMO free’, odnosno da ne želi genetski modificiran uzgoj u svom dvorištvu, i potpisnica je Deklaracije ‘Dunav soja’, kojom se podržava proizvodnja GMO free soje za potrebe industrije stočne hrane, onaj ljepši križanac uspio se ušuljati na hrvatsko tlo.

Otkrio je to Ivo Delonga, direktor kontrolne kuće Euroinspekt Craotiakontrola, gostujući u prošlotjednoj emisiji na Hrvatskom radiju - ‘Emisiji za selo i poljoprivredu‘. 

Spomenuo je tada, što je začudilo i druge goste emisije, kako su na nekoliko uzoraka koje su dobili lani na testiranje utvrdili prisustvo GMO-a. Prvi glas! Riječ je o merkantilnoj soji ili pojednostavnjeno, soji koja nije namijenjena za daljnju reprodukciju, već se troši za ishranu (ljudi ili životinja). 

- To je bila roba pripremljena za izvoz, ali na kraju nije mogla biti izvezena jer je imala deklaraciju koja govori da je GMO free, a utvrđeno je prisustvo GMO-a. Naši sjemenari tvrde da naše sjeme nije GMO, a i ja sam u to uvjeren. Odakle je došlo to sjeme, zaista ne znam - potvrdio je Delonga i Lideru, ne otkrivajući kod kojih su proizvođača pronađeni tragovi GMO-a niti u kojim točno količinama. 

Odakle je stigla GMO soja? Radi li se o neznanju ili jednostavno nebrizi? Kakva je uloga inspekcije u cijeloj priči te može li se ovako zaraditi pitanja su na koja nudimo odgovore u novom broju Lidera, u tekstu Jasmine Trstenjak.

16. svibanj 2024 01:59