Hrvatska
StoryEditor

Protiv Vladine ponude 95 posto zaposlenih

11. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Članovi četiri sindikata iz prosvjete, zdravstva i znanosti od danas do 13. rujna na referendumu se izjašnjavaju prihvaćaju li ili ne dodatak I. temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama.

Referendum će se provesti u svim ustanovama gdje su organizirana ta četiri sindikata, a riječ je o 1.401 ustanovi i 64.000 članova sindikata koji su u sastavu Matice hrvatskih sindikata. Poznati su već prvi rezultati prvog dana referenduma. Čak je 95 posto članova sindikata glasovalo protiv Vladine ponude, što se sasvim sigurno neće svidjeti Vladinim pregovaračima, koji su i danas pozvali članstvo da glasuje "za", rečeno je u Dnevniku HRT-a. 

Ta su četiri sindikata odbila potpisati dopune TKU-u, a na referendumu traže da se njihovo članstvo izjasni prihvaća li ili ne te dopune kojima se regulira neisplata određenih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini: neisplata božićnice u ovoj i idućoj godini, regresa iduće godine, smanjenje dnevnice, promjene vezano za jubilarne nagrade i naknadu za prijevoz.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata i Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je kako se referendum nije svidio vlasti i kada nisu imali silu argumenata onda su se poslužili argumentom sile. Na našu najavu referenduma, a ne na odbijanje njihova prijedloga, odgovorili su odmazdom i smanjivanjem prosvjetnog dodataka od 3, 5, 7 i 9%. Sada vlast zastrašuje ponovo i najavljuje smanjivanje koeficijenata za 10 posto, što je također pritisak na članove sindikata uoči referenduma, ustvrdio je Ribić.

Ponavlja kako je referendum najdemokratskiji vid izjašnjavanja, da je to sveto demokratko pravo i da se članovi sindikata ne daju zastrašivati te kako će netko morati odgovarati za sve ono što će se dogoditi na sudovima i što će morati platiti građani. Kada dobijemo prve sudske presude, netko mora biti odgovoran, jer ćemo dići kaznene prijave zbog ugrožavanja javnih financija, kazao je. Potporu članovima sindikata da na referendumu, koji će biti oslobođen svakog političkog pritiska, izaberu svoju pregovaračku poziciju, današnjim je priopćenjem dao HSLS.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pozvao je prosvjetne djelatnike da daju podršku izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora kako bi njihov status u društvu bio bolji nego do sada. Interes hrvatske vlade je osigurati da učitelji, nastavnici i svi prosvjetni radnici u Hrvatskoj imaju što bolje uvjete za svoj rad, rekao je ministar i dodao da predložene izmjene TKU jamče prosvjetnim djelatnicima da njihov status u hrvatskom društvu bude bolji.

28. travanj 2024 19:35