Hrvatska
StoryEditor

Samo dijalogom se mogu riješiti sva otvorena pitanja hrvatskih obrtnika

31. Listopad 2013.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) poručila je danas kako se samo konstruktivnim dijalogom mogu rješiti sva otvorena pitanja hrvatskih obrtnika i doći do kvalitetnih rješenja te ponovila kako su napori HOK-a usmjereni donošenju što kvalitetnijeg zakona o obrtu.

HOK je, naime, danas priopćenjem reagirao na izjave ministra obrta i poduzetništva Gordana Marasa na jučerašnjem investicijskom forumu u Opatiji. Maras je uz ostalo izjavio da su interesne skupine koje jako dobro žive od komorskog doprinosa protiv prijedloga novog zakona o obrtu.

U HOK-u pak smatraju kako Maras "u nedostatku stvarnih argumenata, nastavlja s iznošenjem neistina na račun HOK-a, kojima se ne rješavaju, već samo dodatno produbljuju gorući problemi hrvatskih obrtnika".

Floskule poput "interesna skupina koja se bori za svoje beneficije" i "protivnici zakona" samo ukazuju na to kako je ministar Maras napore HOK-a za donošenjem što kvalitetnijeg zakona, usmjerenog na očuvanje i razvoj obrtništva te konstruktivne kritike u tom smjeru, shvatio osobno, ističu u HOK-u.

Podsjećaju kako je HOK inicirao izmjene Zakona o obrtu i to u dijelu odgovornosti obrtnika cjelokupnom imovinom, što im je bio jedini cilj kako bi zaštitili članstvo od ovrha i gubitka obiteljske imovine.

Izražavaju bojazan kako će prijedlog novog zakona za rezultat imati degradaciju obrtništva te da je očito jedan od alata za to i uništenje institucije koja zastupa interes obrtnika, a zbog njenog pretvaranja u "udrugu koja nema nikakav utjecaj na kreiranje poduzetničkih politika".

Ne postoje "interesne skupine koje jako dobro žive od komorskog doprinosa". HOK-om, područnim obrtničkim komorama i udruženjima obrtnika upravljaju obrtnici, a ne političari, poručuju iz HOK-a.

Navode i kako se više od 3.000 obrtnika, koji su uključeni u tijela komorskog sustava, nikako ne može smatrati interesnim skupinama u negativnom smislu te poručuju kako se samo dijalogom i konstruktivnim pristupom može doći do kvalitetnih rješenja.

29. travanj 2024 07:02