Hrvatska
StoryEditor

Sanader: Nisam vršio pritisak na Polančeca

13. Studeni 2012.
Piše:
liderhrt

Ivo Sanader na Županijskom sudu u Zagrebu počeo je iznositi svoju obranu u slučaju Ina-MOL. Nakon što je jučer odbacio optužbe za ratno profiterstvo u aferi Hypo, danas je kazao kako nije za 10 milijuna eura mita mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Odbacujem insinuaciju USKOK-a i Roberta Ježića. Mito od MOL-a nisam tražio, niti sam ga primio, poručio je bivši premijer.

Tvrdi da je u vrijeme njegova mandata Mol imao 25, a država 75 posto vlasništva u Ini. Sedam posto dionica potom je prepušteno braniteljima, 7 posto zaposlenicima Ine, a 15 posto hrvatskim građanima i investiorima na burzi. Nakon 2008, kada je završio ‘lock up‘ period, MOL je otkupom dionica od građana, zaposlenika i branitelja prikupio oko 48 posto dionica. Odnosi snaga su se promijenili. Vlada je željela povećati svoj udio u Mol-u, ali bi dobila jednu dionicu Mola za tri dionice Ine, kazao je Sanader.

Pregovore s Molom vodilo je povjerenstvo na čelu s Damirom Polančecom koji nikada od mene nije dobio nalog da pregovori moraju završiti na ovaj ili onaj način niti sam ikada vršio pritisak na Polančeca ili bilo kojeg drugog člana povjerenstva ili ministre, ustvrdio je bivši premijer. Dodao je da su velike političke odluke uvijek prolazile sva vladina radna tijela, a prije toga i Predsjedništvo HDZ- a te da on nije suzbijao rasprave, nego je na njima inzistirao.

28. travanj 2024 14:11