Hrvatska
StoryEditor

SDP-ova popularnost u silaznoj putanji

05. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Prema mjesečnom istraživanju političkih preferencija u Hrvatskoj CRO Demoskopa, SDP i dalje ima najveću potporu građana, iako je ona u silaznoj putanji, dok HDZ-u raste.

SDP početkom travnja bilježi novi najslabiji rezultat od posljednjih parlamentarnih izbora, odnosno sada 25 posto. Unatoč ovom padu potpore u zadnjih godinu dana, SDP je i dalje vodeća hrvatska stranka s još uvijek izraženom prednošću pred najvećom opozicijskom strankom. Laburisti su i dalje treća stranka, a bilježi se i rast potpore HNS-u.

Predsjednik Ivo Josipović još uvijek je najpozitivniji političar, drugi je ministar Slavko Linić, premijer Zoran Milanović je na šestom, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na osmome mjestu.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara treći mjesec zaredom drži Tomislav Karamarko koji je s ovomjesečnih 29,4% izbora povećao svoju prednost u negativnom doživljaju u odnosu na prvog pratitelja. Drugo je mjesto ovaj mjesec pripalo Zoranu Milanoviću koji je zabilježio povećanje izbora za najnegatvinijeg političara u zemlji s prošlomjesečnih 11,5% na sadašnjih 14%.

Vlada RH u svom petnaestom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 35 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana 35,7%), dok vladinu politiku ne podržava 49,7 posto građana (prema 49,5% iz ožujka) uz 15,2 posto neodlučnih.

U usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači prošle godine ta se podrška strmoglavo spustila s tadašnjih 69,3 posto na ovomjesečnih 35 posto. Taj je trend zabilježen i u školskoj ocjeni rada Vlade koja i ovaj mjesec dobila mršavu dvojku (2,23), dok je u prvom mjerenju u mandatu ove vlade početkom veljače prošle godine ta ocjena iznosila 3,10.

29. travanj 2024 18:25