Hrvatska
StoryEditor

Sindikati traže ukidanje formule za izračun ‘minimalca‘

11. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Sindikalne središnjice uputile su premijeru Milanoviću te ministru Mrsiću inicijativu za izmjenu Zakon ao minimalnoj plaći. Traže da se ukine formula za izračun minimalne plaće.

U inicijativi stoji kako bi od 1. lipnja ove godine minimalna bruto plaća radnika za rad u punom radnom vremenu trebao iznositi 40 posto prosječne mjesečne bruto plaće ostvarene kod pravnih osoba u Hrvatskoj u prethodnoj godini, te traže da se ubuduće udio minimalne plaće u prosječnoj povećava za 2 posto godišnje kako bi u sljedećih pet godina dosegnuo 50 posto.

U obrazloženju stoji kako je Zakon o minimalnoj plaći rezultat dogovora između Vlade, sindikalnih središnjica i poslodavaca, s usuglašenim osnovnim ciljem postepenog podizanja udjela minimalne plaće u prosječnoj, s tadašnjih 39 na 50 posto. No, kažu sindikati, formulom za izračun minimalne plaće utvrđenom Zakonom, cilj je nemoguće dosegnuti.

- Udio minimalne plaće u prosječnoj kontinuirano pada (s tadašnjih 39 na sadašnjih 36 posto) čime je proklamirani cilj obezvrijeđen. Prosječna hrvatska plaća iznosi trećinu europske prosječne plaće, 68 posto hrvatskih radnika prima plaću ispod prosječne, oko 115 tisuća radnika prijavljeno je na minimalnu plaću, a značajan broj radnika uopće ne prima plaću - upozoravaju sindikati.Dodaju i kako troškovi samo hrane ‘pojedu‘ iznos minimalne plaće radnika te da je hrvatska minimalna plaća za rad u punom radnom vremenu (već treću godinu oko 36 posto prosječne bruto plaće), među najnižima je u Europi.

28. travanj 2024 23:47