Hrvatska
StoryEditor

Skoro trećina uzoraka mlijeka s povišenim razinama aflatoksina

15. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Nema razloga za paniku! Hrvatsko mlijeko je visoke kvalitete, rekao je u petak ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na tiskovnoj konferenciji gdje su predstavljeni rezultati analiza mlijeka za utvrđivanje razine aflatoksina.

Glavni krivac je ispala stočna hrana s 11 istočnohrvatskih farmi, a tim proizvođačima će biti zamjenjena hrana za stoku da se slučaj nebi ponovio. Naime, u tjedan dana u koordiniranoj akciji ‘od polja do stola‘, uzeta su 184 uzorka i to od industrije, proizvođača te iz uvoza.

Rezultati su pokazali kako su kod prerađivača 64 uzorka kontaminirana aflatoksinima, kod 11od 15 analiziranih farmi te jedan uzorak iz uvoza. Radi se o mljekari Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, a brend je Moja kravica. Razina aflatoksina je 0,084 mikrograma po litri dok se kod drugih analiziranih od 0,06 do 0,08 mikrograma po litri. Osim toga, sanitarna inspekcija je na analizu poslala 12 uzoraka iz maloprodaje među kojima su devet stranih i tri domaća prerađivača. S time da će ti rezultati biti poznati najranije početkom sljedećeg tjedna. Tako da se može očekivati i daljnje povlačenje kontaminiranog mlijeka.

Što se pak tiče prerađivača, na tiskovnoj konferenciji su bili čelni ljudi Dukata i Vindije – Alen Fontana i Dragutin Drk. Obojica su najavili uvođenje testiranja mlijeka na aflatoksine jer su već kupili i opremu. I dok se Drk ispričao svojim kupcima, Fontana im je tek zahvalio. Te dvije kompanije su i najteže stradale u posljednjih tjedan dana od pojave aflatoksina jer im je prodaja pala 30 posto. Nadaju se da će se uskoro sve vratiti na svoje. Na tiskovnoj konferenciji su još bili i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarek, te zamjenici ministra poljoprivrede, ali i toksikolog Radovan Fuschs. Na kraju su svi popili po čašu mlijeka

15. svibanj 2024 14:06