Hrvatska
StoryEditor

Smanjivanje naknade za obnovljive izvore je neprihvatljivo

14. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Otok Krk će prvi na Sredozemlju postati energetski neovisnim otokom. Upravo stoga je u Krku u tijeku Međunarodna energetska konferencija Dobivanje i pohrana energije iz obnovljivih izvora na otocima kako bi se predstavila iskustva u svijetu s toga područja.

Hrvatska se obvezala do 2020. smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, te povećati udio energije dobivene iz obnovljivih izvora. U suprotnome slijede velike kazne. Ministrica Mirela Holy komentirala je i neslužbene najave, s kojima službeno nije upoznata, kako će Ministarstvo gospodarstva kroz novi prijedlog tarifnog sustava zaustavit daljnje investicije u obnovljive izvore energije, točnije smanjiti naknade svima koji struju proizvode iz obnovljivih izvora - ponajviše sunčanih elektrana.

- Naravno da je nama, kao Ministarstvu zaštite okoliša, potrebno da imamo što je moguće veći udio obnovljivih izvora energije i ukoliko će se smanjivati ta naknada za obnovljive izvore energije možemo dovesti u pitanje realizaciju onog cilja do 2020. godine od 20 posto, a to nama nije prihvatljivo, izjavila je Holy.Naime, svi koji su vidjeli prijedlog novog Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora drže kako će Ministarstvo gospodarstva Radimira Čačića zaustavit će sve daljnje investicije u obnovljive izvore energije. Novim cjenikom predlaže se smanjenje naknada svima koji struju proizvode iz obnovljivih izvora, a najviše se smanjuju naknade za sunčane elektrane – od 33 za krovne sustave do čak 54 posto za veća solarna polja. HROTE (Hrvatski operator tržišta energije), od malih proizvođača (sustavi do 10 kW) svaki isporučeni kilovat struje potiče sa 3,92 kune, a novim prijedlogom poticaj bi iznosio samo 2,63 kuna.

29. travanj 2024 00:17