Hrvatska
StoryEditor

Socijalna ili predizborna mjera ali umirovljenici dobivaju 195 milijuna kuna krajem godine

10. Rujan 2015.
Piše:
liderhrt

Predlaganjem izmjena Zakona o umirovljeničkim fondovima, Vlada omogućava provedbu još jedne socijalne i, kako mnogi ističu, predizborne mjere. Radi se o isplati božićnica za one s najnižim mirovinama iz sredstava toga Fonda, a riječ je o 195 milijuna kuna.

Umirovljenici bi novac trebali dobiti nakon 18. prosinca kada budu oslobođena sredstva koja su u ovom trenutku blokirana u Umirovljeničkom fondu, te bi oni s najnižim mirovinama mogli dobiti od 300 do 350 kuna takve jednokratne naknade. Idući tjedan trebali bi biti gotovi izračuni tko će sve imati pravo na božićnicu i u kojem iznosu, javlja HRT.

I dok je koalicijski partner HSU-ovac Silvano Hrelja zadovoljan što se ostvaruje njegov prijedlog, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Miljenko Špika poručuje kako je riječ o ruganju umirovljenicima.

- Predlagatelji očito misle da su umirovljenici retardirane osobe koje su u stanju prodati se za 100 ili 200 kuna. Ako su imali dobru volju pomoći socijalno ugroženoj kategoriji, onda su to mogli i prošle i pretprošle godine, izjavio je Špika pred zgradom Vlade istaknuvši da isplata božićnica umirovljenicima nema nikakve veze sa socijalnom osjetljivošću ili empatijom prema umirovljenicima.

Hrelja je rekao kako je to njihova stara ideja da bi hrvatski umirovljenici trebali dobiti božićnicu po modelu koji imaju Slovenci. Naime, oni dobivaju regres na način da na regres i jubilarne nagrade radnici plaćaju doprinose i stvara se fond novca, odnosno određeni dio novca iz kojih umirovljenici po socijalniom kriteriju dobiju regres.

28. travanj 2024 23:24