Hrvatska
StoryEditor

Što bi male stranke mogle tražiti od HDZ-a i(li) SDP-a

23. Svibanj 2015.

Zbijaju se redovi u hrvatskoj političkoj areni. Hrvatski laburisti najavili su ulazak u Kukuriku koaliciju, što bi moglo natjerati i desnicu na čelu s HDZ-om da još višu zbije svoje redove. U takvoj konstelaciji snaga glasovi i onih pristaša marginalnih stranaka mogli bi biti itekako važni pa bi neke male stranke od izbornih pobjednika mogle tražiti više nego što objektivno vrijede.

Pritom se prije svega misli na one stranke koje bi mogle koalirati i s SDP-om i s HDZ-om. Njihova je cijena viša od onih koje su ideološki ‘osuđene‘ na jednu od dvije  vodeće stranke.

O tome što bi male stranke mogle tražiti od HDZ-a i(li) SDP-a opširno donosi novi broj tjednika Lider, a mi vam ovdje prenosimo (moguće) želje "malih" stranaka.

Naprijed Hrvatska (Ivo Josipović)Manje županijaTeško je za sada reći jer je nepoznanica. Ipak, vjerojatno će tražiti smanjenje broja županija i općina te decentralizaciju i reorganizaciju pravosuđa uz povećanje sredstava. Također bi trebalo malo više izdvajati za kulturu i znanost, a ni socijalna komponenta tu nije nevažna. 

Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti Novac za zagrebačku bazuTakođer nepoznanica, no vjerojatno će inzistirati na projektima kojima će novac usmjeravati prema svojoj zagrebačkoj bazi, ali podupirat će i projekte diljem Hrvatske. Pritom neće razmišljati je li nešto skupo ili nije, je li prioritet.

Hrvatska konzervativna stranka (Ruža Tomašić)Više novca vojsci i policiji Inzistirat će na više novca za vojsku i policiju te tajne službe jer neprijatelji su svuda oko nas. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko mogao bi imati razumijevanja za taj argument. Više novca tražit će i za branitelje.

HSP (Daniel Srb)Brana komunizmuJednako kao HKS, s time da treba reći da je HSP-ov utjecaj, barem za sada, manji od onoga same Ruže Tomašić, pa je upitno hoće li ga se slušati. Osim ako Karamarku ne spomene komuniste, partizane i građane pogrešnih nacionalnosti.

HDSSB (Dragan Vulin)Dajte novac Slavoniji! Stranka je već poodavno poručila kako u novoj vlasti, koja se, tvrdi, više neće moći sastaviti bez nje, sigurno uzima Ministarstvo poljoprivrede. Pritom bi najveći dio raspoloživa novca preusmjerila u svoju biračku bazu – Slavoniju. HDSSB-ov je konkurent za takvu politiku HSS, koji je u koaliciji s HDZ-om, no nije isključeno da mu nešto od toga ponudi SDP. S druge strane, inzistirat će na većemu poljoprivrednom proračunu, a dobro bi mu došlo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

HSLS (Darinko Kosor)Puca na Ministarstvo gospodarstvaI HSLS, poput HDSSB-a, pikira na mjesto, ono u Ministarstvu gospodarstva. Inzistirat će na manjoj socijali i manjem opterećenju gospodarstva smanjivanjem poreza te većim poticajima za gospodarstvo.

Narodna stranka – reformisti (Radimir Čačić)Državne i energetske investicije Slično kao HSLS, ali i više. Inzistirat će na ulaganju u energetske projekte i nastojati poticati graditeljstvo putem POS-a ili nekoga državnog ulaganja. Za nove ulagače tražit će porezne olakšice, a nije isključeno da pod svoju kapu žele staviti i Ministarstvo zaštite okoliša kako ih ne bi maltretirao netko od zelenih političara. Njihova je biračka baza sjeverna Hrvatska, pa nisu isključene dodatne potpore tom dijelu zemlje.

HNS (Vesna Pusić)Protiv nametaOdbacit će porez na nekretnine, a bit će i protiv novih trošarina i drugih nameta gospodarstvu. Stranka bi mogla inzistirati i na većoj potpori znanosti i istraživanju, ali i gospodarstvu i turizmu. Također bi mogla tražiti sredstva za projekte u dijelovima zemlje u kojima ima najviše birača.

HSS (Branko Hrg)Borac za seljakeUnatoč tome što poticajnu poljoprivrednu politiku vodi EU, dio novca osigurava i država. Dosad je u mandatu aktualne vlade pri svakom rebalansu stradao i poljoprivredni proračun, no iskustva iz Sanaderove vlade pokazuju da je HSS iz petnih žila branio svaku poljoprivrednu lipu. Ta bi stranka mogla ‘pucati‘ na Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, poljoprivredne agencije, a posebno bi mogla inzistirati na projektima koje provode Hrvatske vode; nije imuna ni na Hrvatske šume, Petrokemiju…

Hrvatski laburisti (Nensi Tireli) Odvjetnici radničke klaseTražit će izmjene Zakona o radu i zakone povezane sa socijalom, što bi dodatno opteretilo gospodarstvo, ali i državni proračun. Teško je vjerovati da bi poduprli radikalne reforme u državnoj upravi. Svoju bi politiku mogli provesti u sklopu Ministarstva rada i mirovinskog sustava ili Ministarstva socijalne politike i mladih.

ORaH (Mirela Holy)Zaštitnik okolišaStranku ponajprije zanima zaštita okoliša, pa će proračun morati odgovoriti na te zahtjeve. Osim čistog okoliša financirala bi energetski učinkovite projekte i u tome bi mogla biti u koaliciji s Reformistima ako se prije toga ne posvađaju oko endemskih životinja na projektima gradnje hidroelektrane. Inzistirat će i na većoj socijali te potporama za znanost.

IDS (Boris Miletić) Tražit će ‘samo‘ IstruTražit će više novca za projekte u Istri, a nije isključeno da inzistira i na ustavnim promjenama vezanim uz upravnu i fiskalnu decentralizaciju države. Svoju bi politiku mogao provoditi putem ministarstva turizma, uprave ili pak regionalnog razvoja i fondova Eurospke unije.

27. travanj 2024 11:06