Hrvatska
StoryEditor

Treba li Hrvatska uvesti vinjete za plaćanje autocesta?

13. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Gužve na naplatnim kućicama uvijek su poligon za pokretanje priče treba li uvesti vinjete ili ne. To je i tema ovo tjednog Fight cluba.

Pred naplatnim kućicama Lučko kolona je 10 kilometara može se čuti u udarnim vikendima, a to je odmah dobar poligon za raspravu - vinjete da ili ne. Dok ministar Siniša Hajdaš Dončić prvo zahtijeva analizu razvila se rasparava da ili ne. Jedan od zagovornika je i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić.

- U Hrvatsku je 2013. ušlo 13,5 milijuna stranih osobnih vozila. Valjda je svima uključivši i interesno zainteresirane jasno da prije bilo kakve privatizacije treba uvesti vinjete što će posljedično udvostručiti prihode. Uz istovremeno smanjivanje broja zaposlenih za trećinu, novi HAC bi bez trošarina i prihoda iz proračuna možda mogao sam servisirati svoje dugove – tako tvrdi Fižulić.

S druge strane sindikalist Mijat Stanić se protivi uvođenju vinjeta. Ističe da je uvođenje skupo, a i moglo bi imati utjecaja na turističku ponudu. On ima drugi prijedlog za rješenje gužvi u udarnim vikendima.

Rješenje je možda i dodatne dvije trake prema Karlovcu, te jedna do Bosiljeva. Isto tako treba istaknuti da već postoji beskontaktni model naplate kroz ENC i ljudi ga premalo koriste. Postoji mogućnost povezivanja ENC-a s kreditnom karticom i onda nema polaganja novca unaprijed već se povezuju sustavi. Mislim da bi trebali to promovirati više. Moram se složiti s ministrom da treba prvo napraviti analizu pa donijeti odluku – rekao je Stanić.

Glas možete ostaviti na OVOM linku.

20. svibanj 2024 10:43