Hrvatska
StoryEditor

U mirovinu sa 67 godina - može, ali tek kad nezaposlenost padne ispod 10 posto

28. Travanj 2016.

Okej, ljudski je vijek sve dulji, pa i radni. Resorna ministrica tvrdi da ‘već’ 11 zemalja EU ima takvu odredbu. No to su uglavnom bogate države bez većih problema s nezaposlenošću, poput Njemačke i Nizozemske, ili ‘ponavljačice’ poput Grčke i Italije koje životni vijek produljuju, kao i mi, prema navodnom diktatu EU

- Prije dvije godine imala sam sedam godina do penzije, trenutačno imam deset godina, a uskoro ću imati dvanaest.

Ovo je jadikovka kolegice koja, prema prvim reformatorskim najavama, 2026. treba "zaraditi" još dvije godine staža za punu mirovinu. Ja ću baš tada zbrisati, ali ona i mnogi drugi nisu te sreće. Okej, ljudski je vijek sve dulji, pa i radni. Resorna ministrica tvrdi da ‘već’ 11 zemalja EU ima takvu odredbu. No to su uglavnom bogate države bez većih problema s nezaposlenošću, poput Njemačke i Nizozemske, ili ‘ponavljačice’ poput Grčke i Italije koje životni vijek produljuju, kao i mi, prema navodnom diktatu EU.

Stvar nije jednostavna. S jedne je strane prenapregnuti mirovinski sustav, s druge su vapaji građevinskih radnika i teta u vrtiću, s treće vojska nezaposlenih. Kasnijim odlaskom u mirovinu malo ćemo rasteretiti mirovine, ali dodatno opteretiti socijalu. A nije teško zamisliti da će nove ‘izgubljene generacije unučadi’ teško dobivati posao umjesto svojih djedova i baka, što će povećati stopu kriminala. Starci će raditi, a mladi bivati još nezaposleniji i u još većem broju odlaziti na drugu stranu – zakona ili granice.

Zato ‘projekt 67’ gledam kao kost bačenu javnosti na glodanje kako se ne bi vidjelo da ne postoji smislena strategija razvoja koja bi u dogledno vrijeme omogućila zapošljavanje bar 200 tisuća nezaposlenih. A nema ni državne fleksibilnosti u školovanju, pa ni u uvozu onih radnika kojih u Hrvatskoj nema.

Iako je dulji radni vijek neizbježnost, i jednog dana morat će se raditi do 67. godine, u takav propis uveo bih i zaštitnu klauzulu: to ne može stupiti na snagu prije nego što stopa nezaposlenosti padne ispod deset posto. U međuvremenu bi zakonodavac mogao uvesti odredbu o mogućem – ali ne obveznom – produljenju radnog vijeka za zaposlene u deficitarnim zanimanjima.

16. travanj 2024 07:20