Hrvatska
StoryEditor

U politici sve, nažalost, počinje i završava s liječnicima

06. Veljača 2016.

Sve počinje i završava sa zdravljem. Toga svatko postane svjestan, kad-tad. A najbolje su toga svjesni novinari i političari. Jedno od prvih novinarskih nepisanih pravila koja sam naučio kao mlad novinar bilo je – o liječnicima sve najbolje.

Ili ništa... Nikad, naime, ne znaš što te čeka, pa ako ćemo loše pisati o njima, glavni urednik neće moći intervenirati kad zatreba za tebe ili tvoju obitelj. Taj novinski postulat nije se promijenio ni s padom komunizma. Prema istoj logici funkcionira i politika. S liječničkim imenovanjima završila je Milanovićeva vlada i započela Oreškovićeva. Rajko Ostojić u zadnji je čas prije odlaska SDP-ove garniture postao predstojnik Klinike za unutarnje bolesti na KBC-u Zagreb. A odmah na prvoj sjednici za v.d.-a sanacijskog upravitelja iste institucije imenovan je Ante Ćorušić. To je vjerojatno bila utješna nagrada za nesuđenog ministra zdravstva.

Čudan je odnos liječničke profesije i politike. Kroz vladu u ovih 25 godina prodefiliralo je čak dvadesetak liječnika. Nikad ne znaš kad će ti zatrebati. Sve je počelo s Andrijom Hebrangom, koji je legalizirao doktorski rad u fušu. Pa tako liječnici ujutro pomalo odrađuju staž i socijalno u državnim zdravstvenim ustanovama, a popodne u privatnim ordinacijama mlate lovu. Liječnici su vodili resorno ministarstvo, ali su bili i ministri vanjskih poslova i potpredsjednici vlada. A najpoznatiji ‘Doktor’ hrvatske politike – Ivić Pašalić − nikad nije sjedio u vladi, ali je bio najveći moćnik u zadnjoj fazi Tuđmanove vladavine. I nove garniture nisu imune na liječnike. Milanović se koristio četvoricom – Rajkom Ostojićem, Sinišom Vargom, Mirandom Mrsićem i Željkom Jovanovićem. Orešković pak zasad ima liječničku trojku – uz potpredsjednika psihijatra Božu Petrova tu su Dario Nakić i Nada Šikić. I još jednu sestru po profesiji – Bernardicu Juretić, koja je radila i kao medicinska i kao časna sestra. Nikad ne znaš kad će ti zatrebati.

Istini za volju, liječnicima bi trebalo zabraniti bavljenje politikom. Većina njih koji su prešli u politiku više bi pridonijela društvu da su ostali u profesiji, pogotovu vrhunski specijalisti. Trebamo dobre liječnike. Loš političar može biti svatko.

20. travanj 2024 11:42