Hrvatska
StoryEditor

Uhićena Zdenka Peternel, pročelnica Ureda Nadana Vidoševića

17. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Pročelnica Ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića , Zdenka Peternel, uhićena je i pritvorena zbog sumnje da je uz pomoć dvojice suosumnjičenika na temelju fiktivnih faktura iz HGK izvukla čak 32 milijuna kuna.

Kako piše Jutarnji list ona je od toga, prema optužbama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, 28 milijuna kuna zadržala za sebe, dok je razlika ostala kao svojevrsna provizija za suosumnjičenog Igora Premilovca koji je organizirao izvlačenje novca.

Zdenka Peternel uhićena je u utorak, a privedeni su i njezini navodni pomagači, Davor Komerički, koji je godinama surađivao s HGK, te profesor tjelesnog odgoja Igor Premilovac.

Cijela akcija istražitelja finalizirana je nakon višemjesečnog prikupljanja podataka o sumnjivim poslovima u HGK. Početak istraživanja temelji se na nalazu Državne revizije, koja je u Komori bila prije otprilike četiri mjeseca.

Peternel i Komerički u srijedu su ispitani te im je nadležni sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec odredio jednomjesečni istražni zatvor, dok se Igor Premilovac brani se sa slobode.

Istražitelji su, kako Jutarnji neslužbeno doznaje, zaokružili ovo izvlačenje na 32 milijuna kuna, iako je to samo jedan od segmenata poslovanja HGK koji se intenzivno istražuje.

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, Peternel se tereti da je od 2005. do početka 2011. kontinuirano izvlačila novac iz HGK na temelju faktura za marketinške usluge koje nikad nisu izvršene.

Iz Hrvatske gospodarske komore večeras je stiglo i priopćenje u kojem se potvrđuje kako je protiv Peternel pokrenut istražni postupak. Navodi se i kako HGK u potpunosti surađuje s nadležnim tijelima.

- Za vrijeme trajanja istrage nismo u mogućnosti komentirati navedeni slučaj. HGK će postupiti u skladu s odredbama Zakona o radu - navodi se u priopćenju.

27. travanj 2024 08:14