Hrvatska
StoryEditor

Varga bi mogao ukinuti dodatni zdravstveni doprinos

27. Lipanj 2014.
Piše:
liderhrt

Umirovljenici bi mogli biti oslobođeni plaćanja zdravstvenog doprinosa, dodatnog nameta kojim su mirovine opterećene od početka 2009. godine, doznaje se u Ministarstvu zdravlja. Novi ministar zdravlja Siniša Varga namjerava sve umirovljenike osloboditi dodatnog zdravstvenog doprinosa, bez obzira na visinu mirovine.

Najavu ministra zdravlja pozdravljaju Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) te ga pozivaju da što prije ukine namet koji je umirovljenicima s mirovinom višom od 5008 kuna 2009. godine uvela Vlada Jadranke Kosor. Od tada umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće plaćaju tri posto zdravstvenog doprinosa, a za one ispod tog iznosa obvezu podmirenja doprinosa od jedan posto preuzela je država.

Ideja o ukidanju dodatnoga zdravstvenog doprinosa na mirovine potječe još od bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića, koji se za to zalagao u sklopu Plana 21, a sada je to pitanje ponovno aktualizirao Varga. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kaže da je ukidanje tog doprinosa obveza iz Plana 21, koju je u prvoj godini mandata najavljivao i Ostojić, ali su ga u realizaciji spriječile tadašnje nepovoljne financijske okolnosti.

Drago nam je da to najavljuje i ministar Varga. Pozivamo ga da to učini što prije i tako od dvostrukog oporezivanja rastereti skupinu od 30.000 umirovljenika, koji jedini u Hrvatskoj imaju takav status i to ih boli kao nepravda, kaže Hrelja.

Oni jedini u Hrvatskoj uz poreze, prireze i dopunsko zdravstveno osiguranje plaćaju i tri posto dodatnoga zdravstvenog doprinosa, a zaboravlja se da su ti umirovljenici tijekom radnoga vijeka, zbog solidnih plaća, također plaćali veći doprinos za mirovinsko osiguranje, ističe Hrelja.

Odmah nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o doprinosima 2009., kojima je umirovljenicima uvedeno plaćanje dodatnog doprinosa za zdravstvo, SUH je Ustavnom sudu podnio prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti pojedinih zakonskih odredbi. Pozdravljajući najavu novog ministra, predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović podsjetila je da sindikat cijelo vrijeme traži ukidanje tog doprinosa, a da Varga ni kao direktor HZZO-a nikada nije imao negativno stajalište o tom zahtjevu.

27. travanj 2024 06:24