Hrvatska
StoryEditor

Većina poduzetnika očekuje smanjenje svoje proizvodnje

03. Svibanj 2013.

Indeks pouzdanja u industriji pokazuje negativno raspoloženje medu hrvatskim poduzetnicima koji po mjesečnim pokazateljima većinom očekuju smanjenje proizvodnje u sljedeća tri mjeseca.

Kvartalni pokazatelji upućuju da su najveće prepreke proizvodnji i dalje nedostatak potražnje te, prvi put od 2008. godine, financijska ograničenja.

Navodi se to u publikaciji Hrvatske udruge poslodavaca ‘HUP trend‘ u prilozima o poslovnim očekivanjima u Hrvatskoj temeljenim na mjesečnim i kvartalnim pokazateljima, koji upozoravaju i kako je iskorištenosti kapaciteta poduzeća pala na najnižu razinu od kada se ankete provode i iznosi prilično niskih 66,9 posto.

Napominjući kako indeks pouzdanja u industriji, na temelju mjesečnih pokazatelja, pokazuje negativo raspoloženje medu hrvatskim poduzetnicima, iz HUP-a navode kako je u prva tri mjeseca 2013. došlo do pogoršanja pet od sedam temeljnih indikatora.

Tako su poduzetnici u prva tri mjeseca 2013. uglavnom procjenjivali da se njihova proizvodnja u posljednja tri mjeseca razvijala slabije nego uobičajeno.

Veći dio poduzetnika u prva tri mjeseca je ocijenio razinu ukupnih narudžbi nižom od uobičajene, dok se s druge strane, prema kretanju indeksa izvoznih narudžbi, može zaključiti kako su poduzetnici u ožujku ocijenili da je stanje izvoznih knjiga narudžbi bolje od uobičajenog.

Odgovori na pitanje o stanju zaliha gotovih proizvoda govore da je najveći broj poduzetnika ocijenio njihovo stanje uobičajenim. Dakle, izvoz je jedina dobra vijest, a stagnacija na domaćem tržištu se nastavlja, napominju iz HUP-a.

Veći broj poduzetnika očekuje kako će se u sljedeća tri mjeseca proizvodnja u njihovim poduzećima smanjiti, što je značajno pogoršanje u odnosu na prosinac 2012. te upućuje da bi pozitivna najava s početka ove godine mogla biti privremena, ocjenjuju u HUP-u.

Većina poduzetnika očekuje kako će se njihove prodajne cijene u nadolazećem razdoblju povećati. Očekivanja poduzetnika o kretanju zaposlenosti i dalje su negativna, ali je u odnosu na kraj 2012. ovaj pokazatelj blago pozitivniji.

Na temelju odgovora o stanju ukupnih knjiga narudžbi, stanju zaliha te očekivanjima o proizvodnji u sljedeća tri mjeseca konstruira se indeks pouzdanja u industriji.

Budući da su poduzetnici stanje u knjigama narudžbi ocijenili nižim od uobičajenog, da očekuju smanjenje proizvodnje u sljedeća tri mjeseca, a da su stanje zaliha ocijenili uobičajenim, u posljednja tri mjeseca je došlo do pada pouzdanja poduzetnika u sektoru industrije, navode iz HUP-a.

Osim na mjesečnoj razini, ankete u sektoru industrije se provode i na kvartalnoj razini, a jedan od najzanimljivijih kvartalnih indikatora je onaj koji pokazuje procjenu faktora koji ograničavaju proizvodnju pojedinog poduzeća.

Najvišu vrijednost od početka mjerenja imaju indikatori koji su vezani uz faktore nedovoljne potražnje i ‘ostale‘ faktore. U tom kontekstu blagi razlog za optimizam daje njihovo smanjenje u prvom kvartalu 2013. godine.

S druge strane, u istom je razdoblju došlo do značajnijeg porasta indeksa koji upućuje na ograničenja vezana uz uvjete financiranja. Prvi put od 2008. godine poduzetnici su financijska ograničenja stavili ispred ‘nekih drugih faktora‘.

U prvom kvartalu 2013. poduzetnici ocijenili kako su njihovi kapaciteti i više nego dovoljni s obzirom na stanje narudžbi i očekivanu potražnju. Odgovor o osiguranoj proizvodnji na temelju trenutačnih narudžbi upućuje da se broj mjeseci u prosjeku spustio na 3,9, što je najniža razina od kraja 2010. godine.

Najveće pogoršanje je zabilježeno na indeksu koji pokazuje kretanje narudžbi u posljednja tri mjeseca, a blagi razlog za optimizam daje indikator očekivanja o kretanju izvoznih narudžbi. Prema odgovorima o iskorištenosti kapaciteta može se pak zaključiti kako je ona u prvom kvartalu 2013. najniža od kada se provode konjukukturni testovi i iznosi prilično niskih 66,9 posto.

28. travanj 2024 12:50