Hrvatska
StoryEditor

Vlada će pomoći u slučaju Bilokalnik drva?

23. Travanj 2012.

Predstavnici radnika Bilokalnik drva poručili su s konferencije za novinare da ako im uprava tvrtke do svibnja ne isplati tri preostale plaće, oni neće više mirno čekati.

Pred svim profitabilnim centrima u vlasništvu Nexa grupe, u čijem je sastavu Bilokalnik drvo, održat ćemo nenasilne akcije širokog spektra, kazao je povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Koprivničko-križevačku županiju Franjo Veble. Naveo je kako će se obratiti i Međunarodnoj organizaciji rada s pismom u kojem će ih upoznati kako se predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, predsjednik uprave i vlasnik Nexa grupe i Bilokalnik drva Ivan Ergović ponaša prema svojim radnicima.

Kako se istodobno u Podravci održavao sastanak potpredsjednika Vlade Nevena Mimice s predstavnicima tvrtki iz prehrambene industrije, radnici Bilokalnik drva, njih 50-ak, i sindikalni predstavnici došli su pred koprivničku kompaniju izvijestiti ga o svojim budućim potezima. Mimica se pojavio pred radnicima, a Veble ga je upoznao sa stanjem u Bilokalnik drvu, koji se nalazi pred stečajem i u kojem je 146 radnika ostalo bez posla.- Vlada Nexe grupi, u čijem je vlasništvu Bilokalnik drvo, šalje 10 milijuna kuna poticaja za poljoprivredu, a nama nisu isplaćene tri plaće. Istodobno poljoprivrednicima koji nisu platili porez poručuje se da ne mogu dobiti poticaje dok ne izvrše svoje obveze - rekao je Veble Mimici.

Mimica je tom prilikom rekao da je Bilokalnik drvo dio lošeg procesa privatizacije koji je krivo krenuo još prije 20-ak godina. Također, dodao je, stanje u Bilokalnik drvu posljedica je i svega onoga što prethodna Vlada nije činila posljednje tri godine, odnosno u doba krize kada je počeo ‘slobodan pad‘ u kojem se nalazi dobar dio tvrtki.- Sa stajališta Vlade najlakše bi bilo kazati kako je riječ o privatnom poslodavcu i da s vlasnikom vidite što se može napraviti. No, u posljednja tri mjeseca ova Vlada je u nekoliko slučajeva, kada se vidjelo da tvrtka ima perspektive, pronalazila načine da se prethodne, stare obveze, izvrše i da se vidi što se može napraviti u sljedećem koraku za održavanje proizvodnje. Isto tako pristupit ćemo i u ovom slučaju - kazao je Mimica, obećavši radnicima Bilokalnik drva da će o ovom slučaju razgovarati s premijerom i sa svima koji imaju utjecaja da radnici ne moraju svoju pravdu tražiti na ulicama.

27. travanj 2024 23:16