Hrvatska
StoryEditor

Vlada i mirovinski fondovi ići će u dokapitalizaciju i restrukturiranja Petrokemije

22. Svibanj 2014.

Vlada i mirovinski fondovi, sadašnji vlasnici Petrokemije, ići će u proces dokapitalizacije i restrukturiranja te kutinske tvrtke kako bi se ta industrija spasila u sadašnje kritično vrijeme, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na današnjoj sjednici Vlade.

Uprava i Nadzorni odbor Petrokemije prije par dana usvojili su program restrukturiranja tvrtke. Vlada će s mirovinskim fondovima napraviti onaj posao koji smo očekivali od strateškog partnera, kazao je ministar Vrdoljak, podsjećajući kako je velik problem za kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva ugovor o plinu, odnosno cijena plina o čemu se razgovara.

Vrdoljak je to rekao na sjednici Vlade na kojoj je prihvaćeno izvješće Povjerenstva za odabir strateškog partnera Petrokemije te je to Povjerenstvo i ukinuto.

Za Petrokemiju u tom procesu nije pronađen strateški partner, jer u zadanim rokovima i prema definiranim propisima nije stigla niti jedna obvezujuća ponuda, rekao je ministar.

Vlada je 14. studenoga 2013. godine osnovala Povjerenstvo koje je bilo dužno provesti postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju i to tako da država zadrži najmanje 25 posto plus jednu dionicu.

Za Petrokemiju su pristigle četiri neobvezujuće ponude (poljskog Azotyja, austrijskog Bolearisa, češkog Agrferta i mađarskog Nitrogenmuveka) od šest potencijalnih ponuđača, jedan je odustao, dok je EBRD zadržao pravo da se kao financijski partner pridruži odabranom partneru.

Kako je ponuda Azotyja bila puno lošija od drugih, u drugi krug za davanje obvezujućih ponuda pozvana su tri potencijalna partnera. Nitrogenmuvek je dostavio uvjete po kojima bi mogao biti zainteresirani za nastavak procesa, ali ne pod uvjetima kako su odlučili Vlada i Povjerenstvo, pa je Povjerenstvo odlučilo da nije potrebno ulaziti u treću fazu s njima, dok su Bolearis i Agrfert odustali i nisu dali obvezujuće ponude, podsjetio je Vrdoljak.

Vlada je danas dala suglasnost Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca za sklapanje ugovora o ustupanju potraživanja s trgovačkim lancem Pevec radi ispunjenja dijela potraživanja Agencije od 5,9 milijuna kuna.

Naime, Agencija je u stečaju Peveca za 1.787 radnika isplatila 14,3 milijuna kuna, a kako se u stečaju nije uspjela potpuno namiriti, Pevec je predložio namirenje dijela duga ustupanjem potraživanja (cesija) prema Poreznoj upravi na ime preplaćenih poreza i doprinosa u iznosu od 5,9 milijuna kuna.

18. svibanj 2024 23:21