Biznis i politika
StoryEditor

Jurak: DP-u je glavna stvar bila doći blizu resursa

17. Svibanj 2024.
Konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora. Ivan Penavafoto Boris Ščitar

U Hrvatskom se saboru danas glasa o povjerenju novoj Vladi, a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je nove ministre i novi prijedlog programa Vlade.

Nakon podužih pregovora između HDZ-a i Domovinskoga pokreta, dogovoreno je da će nova Vlada imati 18 ministarstava, od kojih će tri pripasti Domovinskom pokretu – Ministarstvo gospodarstva, novooformljeno Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Kako smo ranije izvijestili u Lideru, neke od glavnih novina koje se tiču realnog sektora u programu rada nove koalicijske Vlade HDZ-a i DP-a te u djelokrugu Ministarstva gospodarstva, na čijem će čelu biti DP-ov ministar Ante Šušnjar, uključuju jamstveni fond za unapređenje industrije, jamstva za prerađivačku industriju od 50 milijuna eura za energetsku tranziciju, potpore za međunarodne sajmove i ulaganje u istraživačko-razvojne projekte, proširenje LNG-a, ali i veće plaće i mirovine.

Ipak, što se tiče samog programa nove Vlade, u odnosu na program prethodne Vlade, novi je program kontinuitet dosadašnje politike, smatra to politički analitičar Karlo Jurak.

– Većih promjena tu nema, pa niti u pitanju realnosti i izvedivosti programa – kaže Jurak.

image

Karlo Jurak

foto Ratko Mavar

O podjeli i novim ministarstvima Jurak ističe da je Domovinski pokret u tom slučaju na kraju dobio ‘poslovni‘ dio svojih želja, a manje onaj ‘ideološki‘ dio.

– Čini se da je njima glavna stvar bila doći blizu resursa, pa se stoga kroz tu prizmu može tumačiti gospodarstvo, energetika i poljoprivreda u njihovim rukama. Demografija je tu tek ‘smokvin list‘, da se negdje ispolje ‘mokri snovi‘ DP-ovih ideoloških perjanica – kratko, ali znakovito komentira Jurak.

Na pitanje kako će novi programa Vlade, osobito ekonomski aspekti programa, utjecati na privatni sektor i poduzetnike u Hrvatskoj, Jurak odgovara:

– Potencijalni izazovi dio su šire priče, odnosno regionalnog, kontinentalnog i globalnog konteksta, te tu malo toga ovisi o samoj Vladi RH. Stoga, uopće komentirati to kao neki eventualni rez u odnosu na dosadašnje trendove mislim da je skroz promašeno.

17. lipanj 2024 03:18