Hrvatska
StoryEditor

Vlada o kolektivnim ugovorima, HPB-u i životnom partnerstvu

12. Prosinac 2013.
Piše:
liderhrt

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade RH bit će prijedlog zakona o životnom partnerstvu kojim se istospolnim partnerima omogućava sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis istog u registar životnog partnerstva, koji vode matični uredi.

Zakon regulira i odnose vezane uz djecu ako žive u obiteljskoj zajednici istospolnih partnera.

Razlike koje postoje između istospolnih i heteroseksualnih zajednica u pogledu prava odnose se u prvom redu na položaj djece te se ne predviđa mogućnost posvajanja djece za životne partnere, ali je, uvažavajući činjenicu da istospolne zajednice s djecom postoje, predviđena mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugoga životnog partnera. Odluku o stjecanju skrbi donosio bi sud isključivo temeljem zaštite i promicanja dobrobiti djeteta. Na ovaj način istospolni partneri dovode se u poredbeni položaj koji u bračnim zajednicama imaju maćeha ili očuh.

Vlada zasad odustaje od prodaje Hrvatske poštanske banke i na današnjoj će sjednici odbiti ponudu Erste banke za kupnju HPB-a koja je iznosila samo nešto više od 130 milijuna eura. OTP banka je navodno već prije odustala od kupnje.

Pred ministrima će se naći i Prijedlog plana investicija za 2014. godinu te prijedlog zakona o Inspektoratu rada koji bi djelovao kao samostalna upravna organizacija u sastavu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Pred Vladom će biti i prijedlozi zaključaka o najavi otkazivanja kolektivnih ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, zbog bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti.

28. travanj 2024 02:39