Hrvatska
StoryEditor

Vladine mjere gospodarskog oporavka neučinkovite

12. Ožujak 2012.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zabrinuta je aktualnim gospodarskim stanjem te opsegom i učinkovitošću aktivnosti koje Vlada provodi i namjerava provoditi radi pokretanja gospodarskog oporavka, priopćeno je iz HUP-a.

Poslodavci pozdravljaju i podržavaju smjer prvih Vladinih mjera za oporavak gospodarstva kroz podizanje konkurentnosti i privlačenje investicija te bolju kontrolu i smanjivanje troškova, ali upozoravaju na nedostatak stvarnih i temeljnih reformi koje, kako ocjenjuju, jedine mogu stvoriti uvjete za izlazak iz krize i dugoročno održivi rast.

Drže kako ono što je do sada učinjeno nije i neće biti dovoljno za poticanje gospodarskog rasta, te poboljšanje investicijske i poduzetničke klime. Upravo suprotno, neke donesene mjere djeluju protiv investicijske klime i rasta gospodarstva, poput mjera kojima se dodatno oporezuje i povećava cijena kapitala te se istovremeno njihovim retroaktivnim djelovanjem stvara dodatni rizik i pravna nesigurnost, smatraju u HUP-u.

Poslodavce posebno zabrinjava neusklađenost Vladinih mjera s mjerama i aktivnostima lokalnih vlasti i potezima javnih poduzeća, što otežava rad poduzetnicima. U trenutku kada država smanjenjem doprinosa i nekih parafiskalnih nameta pokušava smanjiti ukupno opterećenje na gospodarstvo, lokalna vlast u Zagrebu odlučila je povećati iznos prijevoza za zaposlene povećavši zagrebačkim poduzetnicima obveze za ukupno 309 milijuna kuna godišnje, kažu u HUP-u.

Navode i primjer kompenzacije smanjenja parafiskalnog nameta "općekorisne funkcije šume" koju Hrvatske šume namjeravaju ostvariti povećanjem cijene drvne građe za drvnu industriju. Time je jedan cijeli parafiskalni trošak prebačen na problemima opterećenu drvnu industriju, ističu u HUP-u.

Dodaju kako su rad i kapital u Hrvatskoj preopterećeni, radno zakonodavstvo je loše i ograničavajuće, obrazovni sustav neusklađen s potrebama tržišta rada, pravosudni sustav spor i neučinkovit, a državna, lokalna i regionalna administracija teško prohodne i neučinkovite. Sve su to ozbiljni problemi koje do sada poduzete mjere sigurno neće riješiti, kažu poslodavci.

Svoju dosadašnju suradnju s novom Vladom smatraju nedovoljnom i nedostatnom te ističu da dijalog i suradnja socijalnih partnera mogu dovesti do boljih i učinkovitijih mjera i aktivnosti.

27. travanj 2024 20:12