Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak namjerava posuditi 2,6 milijardi eura i kupiti Inu od MOL-a

27. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva dostavilo je Državnom tajništvu SAD-a dokument s prijedlogom da Hrvatska kupi dionice Ine koje su u vlasništvu MOL-a te mogućim modalitetima financiranja te operacije

Iz tog dokumenta, piše Jutarnji list koji ga je dobio na uvid, proizlazi da bi Hrvatska za MOL-ov udjel u Ini trebala namaknuti oko 2,6 milijardi eura, a kao kolateral se planira založiti dionice INE u vlasništvu države .

Najveća poteškoća u predloženoj transakciji, navodi se, predstavlja sama vrsta predviđenog kolaterala. Naime, zalaganje dionica Ine vrlo je problematična kolaterala u prvom redu zato “jer je riječ o dionicama hrvatske tvrtke u podijeljenom vlasništvu, između partnera koji su u sporu”.

Izvori bliski premijeru Zoranu Milanoviću Jutarnjem tvrde da nemaju nikakva saznanja o postojanju bilo kakvog oficijelnog prijedloga o kupovini MOL-ova udjela uz pomoć SAD-a niti da bi on bio proslijeđen Washingtonu. Ministar Vrdoljak kaže kako je riječ samo o jednom od četiri prijedloga na kojima je njegovo Ministarstvo radilo, ali, kaže, nikakav službeni dokument nije upućen SAD-u.

29. travanj 2024 02:48