Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Nema odluke o gašenju rafinerije u Sisku

09. Siječanj 2015.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u petak kako nema odluke Uprave Ine o gašenju Rafinerije nafte Sisak te naglasio da je Vladin manevarski prostor u pregovorima s MOL-om, kao i utjecaj na poslovne odluke u Ini, bitno sužen zbog koruptivnog ugovora koji je bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader sklopio s MOL-om.

"Nema nikakve odluke Uprave (Ine) o zatvaranju rafinerije Sisak. Mi, kao drugi najveći dioničar, se borimo za svaku isplativu investiciju i svako radno mjesto u Ini i to je naš posao u sljedećem periodu", kaže Vrdoljak, komentirajući upozorenja Stožera za obranu sisačke rafinerije da će u toj rafineriji do 14. siječnja biti prerađene sve zalihe nafte, što znači da će proizvodnja biti ponovo obustavljena.

Vrdoljak dodaje kako mora svaki put ponoviti hrvatskoj javnosti da je Vladin manevarski prostor u pregovorima (s MOL-om) bitno sužen, kako prostor u upravljanju poslovnim procesima u Ini gotovo ne postoji, zbog, kako kaže, "koruptivnog ugovora Ive Sanadera koji je prodao interese Ine i nacionalne energetske interese iz svoje osobne koristi".

"Ne možemo na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini upravljati procesima kako bismo htjeli, ali imamo osjećaj da su partneri iz MOL-a shvatili da treba postići dogovor s Vladom Republike Hrvatske, da dva strateška partnera u Ini razmišljaju o strategiji razvoja Ine, a ne o uništavanju Ine. To očekujemo da će se dogoditi u budućnosti", kaže Vrdoljak.

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta u srijedu je upozorio da će u toj rafineriji do 14. siječnja biti prerađene sve zalihe nafte, a budući da nove količine sirovine nisu osigurane izrazili bojazan da bi to moglo značiti i trajni prekid proizvodnje, odnosno ostvarenje plana MOL-a o zatvaranju rafinerije.

Iz Stožera su upozorili i kako Rafinerija još nema ni planskih dokumenata za ovu godinu, kao što su plan prerade, operativni i plan kapitalnih investicija.

Iz Ine su u četvrtak potvrdili da će Rafinerija Sisak prerađivati domaću naftu do 14. siječnja, odnosno do isteka zaliha, te istaknuli da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena i da prerada i u sisačkoj i riječkoj rafineriji ostaje ovisna o tržišnim uvjetima i vanjskom okruženju.

28. travanj 2024 18:57