Hrvatska
StoryEditor

Zagrebački hoteli među najčišćima u svijetu, odmah nakon Tokija i Varšave

16. Kolovoz 2013.

Zagreb se među 20 gradova u svijetu po čistoći i urednosti u hotelima i ove godine plasirao na treće mjesto, iza najbolje ocijenjenih hotela u Tokiju i Varšavi, a takvu poziciju zagrebačkih hotela iz nacionalne hotelijerske udruge UPUHH ocjenjuju normalnim jer je u njima postignut i održava se visoki standard kojeg gosti i međunarodni hotelijeri prepoznaju i cijene već godinama.

Rang listu gradova po čistoći i brizi za higijenu u hotelima objavio je ovih dana njemački portal/servis za rezervacije hotela diljem svijeta hotel.info temeljem ocjena oko šest milijuna gostiju koji su hotele rezervirali putem tog portala i u njima boravili.

Zagreb je na toj listi i prošle godine bio na trećem mjestu, a pozicije su osim njegovih zadržali i hoteli iz gradova na općenito prvih pet mjesta - Tokio, Varšava, Zagreb, Ljubljana i Moskva.

Upravo zadržavanje pozicije na toj listi potvrda je postignutog visokog standarda čistoće i urednosti koji se održava i njeguje u zagrebačkim hotelima, ističe u razgovoru za Hinu direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Iva Bahunek.

To su, kako kaže, potvrdile i ovogodišnje analize na razini EU zemalja najvećeg europskog udruženja hotelijera HOTREC, čija je članica i UPUHH, kao i brojne kolege hotelijeri prilikom dolaska u Zagreb.

Bahunek naglašava i da se osim zagrebačkih visokom razinom čistoće i urednosti mogu u europskim i svjetskim okvirima pohvaliti i brojni drugi hoteli u Hrvatskoj, koji su svoje goste na to zapravo navikli, pa ih i razmazili, i stvarno su rijetki kojima se može zamjeriti nebriga za unutarnju i vanjsku urednost i čistoću.

Rang lista portala hotel.info pokazuje da nema puno promjena u odnosu na prošlu godinu, tek su poneki gradovi zamijenili mjesta, primjerice Prag je s lanjskog sedmog došao na šesto, a Bukurešt sa šestog na sedmo mjesto.

Pariški i hoteli iz Rio de Janeiroa ‘skočili‘ su ove godine za jedno mjesto, s 19-og na 18., odnosno s 20-og na 19., dok je London ‘pao‘ s 18-og na 20. mjesto dobivši za čistoću i higijenu svojih hotela ove godine najnižu ocjenu 7,48 od mogućih 10.

Zagrebački hoteli su dobili ocjenu 8,53, što je ‘mrvicu‘ manje od lanjskih 8,57, a zanimljivo je da nijedan grad nije dobio najvišu desetku, pa ni devetku.

Tokijski hoteli su najbliži tome s ovogodišnjom ocjenom 8,91, a varšavski s 8,76, što je slično kao lani, pri čemu s portala hotel.info napominju da su gosti osim čistoće hotela ocjenjivali i kvalitetu soba, omjer ponude i cijene te srdačnost i kompetentnost osoblja.

Ne navode koliko je zagrebačkih hotela u tom istraživanju ocjenjivano, ali ih je na tom portalu 36, među kojima je osim najvećih i s najviše zvjezdica i nekoliko novootvorenih hostela, kao i manji hoteli uz bolnice, kolodvore i na ‘rubovima‘ grada.

27. travanj 2024 09:34