Zeleno i digitalno
StoryEditor

Do kraja sljedeće godine Zagreb će instalirati sto solarnih elektrana na gradske krovove

11. Travanj 2024.

U Domu za starije osobe Trešnjevka puštena je u trajni pogon sunčana elektrana izgrađena u sklopu projekta SOLIZAG, a Dom su tim povodom obišli gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

- Radi se o velikom iskoraku Grada Zagreba u ostvarivanju vizije Zagreba kao niskougljičnog i zelenog grada. Naime, 2021. godine ukupna snaga instaliranih elektrana na krovovima javnih zgrada u Zagrebu bila je svega 0.7 MW, a danas ima ukupnu instaliranu snagu sunčanih elektrana od 2.5 MW, što je povećanje od 3,5 puta u odnosu na stanje koje smo naslijedili - istaknuo je gradonačelnik Tomašević, obilježavajući početak rada solarne elektrane.

- Pred ugovaranjem je još 16 elektrana snage 1.4 MW po PPA modelu koji podrazumijeva da početna ulaganja snosi privatni investitor, a da kasnije postrojenja postanu vlasništvo Grada. Do kraja sljedeće godine u planu su još i 52 elektrane ukupne snage 5 MW financirane iz proračuna grada Zagreba putem zajma Europske investicijske banke, te oko 20 elektrana snage oko 4 MW koje će izgraditi gradska tvrtka Zagrebački sunčani krovovi - pojasnio je gradonačelnik.

- Ukupno je to oko 100 elektrana snage oko 13 MW do kraja sljedeće godine, što je povećanje od čak 20 puta u odnosnu na stanje koje smo zatekli 2021. godine - zaključio je Tomašević.

Projekt SOLIZAG za cilj ima povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba. Vrijednost mu je preko 1.1 milijun eura, uz 85 posto sufinanciranje iz mehanizma Europskog gospodarskog prostora, tj. Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

Kroz projekt su postavljene sunčane elektrane na osam gradskih objekata na dvjema lokacijama Doma za starije osobe Trešnjevka, kao i na bazenima Utrine, Jelkovec i Svetice, SOC-u Jakuševac, Dječjem vrtiću Trnsko te Klinici za psihijatriju sv. Ivan., što će značajno smanjiti račune, povećati energetsku učinkovitost, i smanjiti emisije CO2, navodi se u priopćenju Grada Zagreba.

25. travanj 2024 11:30