Konferencije i edukacije
StoryEditor

Tomislav Tomašević predstavlja nove projekte Grada Zagreba na konferenciji Smart Cities

12. Ožujak 2024.
Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, najavio je svoje sudjelovanje na Liderovoj konferenciji Smart Cities, koja se održava 20. ožujka 2024. u zagrebačkom hotelu Westin, gdje će predstaviti niz inovativnih i pametnih projekata kojima će se transformirati infrastruktura i poboljšati život u glavnom gradu Hrvatske. Prvi je to put da će Tomašević prisustvovati konferenciji i govoriti o planiranim projektima Grada Zagreba otkako je postao gradonačelnik 2021. godine, i to u trenutku kada su u najvećem hrvatskom gradu u tijeku brojni smart city projekti, a još ih je mnogo u najavi.

Najnoviji projekt kojega je Tomašević nedavno najavio jest Sustav riznice Grada Zagreba, koji obuhvaća i novi način obračuna plaća za više od 12 tisuća zaposlenika u gradskoj upravi, a uvodit će se u fazama tijekom 2024. i 2025. godine. Novim sustavom, naime, Grad nastoji omogućiti transparentan uvid u proračun i smanjiti mogućnost zloupotreba. Cijeli je projekt vrijedan 1,5 milijuna eura s PDV-om.

Nadalje, jedan od projekata o kojemu se govori već više od deset godina ove bi godine također mogao ugledati svjetlo dana. Riječ je o projektu Automatskog sustava upravljanja prometom, zahvaljujući kojemu bi svi građani i posjetitelji dobivali informacije o prometu i gužvama u realnom vremenu. Velike dnevne i tjedne migracije, gužve u prometu i neadekvatna infrastruktura izazovi su s kojima se Zagreb susreće već godinama. Ovim je projektom cilj, dakako, smanjenje prometnih zagušenja, povećanje sigurnosti, ali i smanjivanje prometnog onečišćenja. I ovaj bi projekt trebao biti financiran iz EU fondova.

Što se tiče projekata koji su u tijeku, u svibnju 2022. s radom je počeo projekt platforme Zagreb Smart City Hub za suradnju te internu i eksternu razmjenu podataka gradskih ureda, zavoda, podružnica, ustanova i trgovačkih društava. Krajnji cilj projekta jest transparentnija i učinkovitija komunikacija prema građanima, tvrtkama i institucijama izvan Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga. Kroz platformu svi dionici imaju pristup informacijama o svim projektima i smart city aktivnostima na jednom mjestu. Projekt, kojega je s 40 posto sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 60 posto Grad Zagreb, traje dvije godine, do svibnja 2024. Kao nadogradnja tom projektu u rujnu prošle godine započeo je projekt 3D Smart City za povezivanje s 3D modelom Grada Zagreba, a trajat će do rujna 2025.

Navedene projekte, ali i sva ostala pametna rješenja najvećeg hrvatskog grada Tomašević će predstaviti na konferenciji Smart Cities, sudjelujući u panel-raspravi o inovacijama održivih gradova. U raspravi će govoriti i Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, te Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova.

Na konferenciji će među mnogobrojnim sudionicima gostovati čelnici hrvatskih gradova, koji će sudjelovati u raspravama na neizostavne teme poput zelene i digitalne transformacije gradova te o funkcioniranju pametnih gradskih rješenja u praksi.

Broj mjesta na konferenciji je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom.

24. travanj 2024 23:31