Svijet
StoryEditor

Bez vjerodostojnog reformskog paketa nije isključen izlazak Grčke iz eurozone

07. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis ne isključuje mogućnost izlaska Grčke iz eurozone, dok povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici kaže da bi to bila strašna pogreška.

- To nije naš cilj i naša namjera, ali ako se ponovno ne uspostavi povjerenje i ako nema vjerodstojnog reformskog paketa, izlazak Grčke se ne može isključiti, rekao je Dombrovskis prije početka sastanka ministara financija eurozone, posvećenog Grčkoj.

Mediji javljaju kako će o Grčkoj navečer razgovorati i premijeri država eurozone na izvanrednom summitu. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker snažno se u utorak izjasnio protiv izlaska Grčke iz eurozone. Poručio je da se od summita eurozone treba očekivati otvaranje puta za rješenje, ali ne i rješenje.

- Jasno je da je Grčka suočena s velikim i hitnim izazovima. Početkom godine nazirao se oporavak gospodarstva, a sada je to poništeno. Potrebna je jasna strategija o tome kako Grčka može izići iz krize, kaže Dombrovskis.

Potpuno suprotno mišljenje od Dombrovskisa ima drugi član Komisije, povjerenik Pierre Moscovici koji smatra kako bi "Grexit (izlazak Grčke iz eurozone) bio bi strašna pogreška, kolektivni poraz".

Obojica ističu da je sada na grčkoj strani da ponudi konkretne prijedloge kako dalje nakon što je na referendumu u Grčkoj odbijen prijedlog koji je bio prihvatljiv za ostalih 18 zemalja eurozone.

26. travanj 2024 06:48