Svijet
StoryEditor

Cijene zlata pod velikim pritiskom

22. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Nakon što je cijena zlata u New Yorku dosegla svoju najnižu točku u posljednjih 8 mjeseci, trgovina njime nije doživjela rast, kako su predviđali investitori. Blagi opravak američke ekonomije i niske cijene zlata nisu zasada pogodovale bitnijoj promjeni u kupnji zlata. Na burzi u New Yorku cijena je pala na 1.215.50 dolara po unci (31.0135 grama) , a u Londonu na 1,214.61 dolara

Kako je američki dolar dosegnuo najveću vrijednost u protekle četiri godine u odnosu na euro, tako je zlato je na putu prema prvome kvartalnom gubitku ove godine. Zlato je danas pod velikim pritiskom zbog rasta dolara, izuzetno velikom cijenom američkih dionica, i očekivanjima da će kamatne stope Sjedinjenih Američkih Država i daje rasti.

No, situacija u trgovini zlatom nije u potpunosti tako crna. Obujam trgovine u Kini, koja je zamijenila Indiju, kao najvećeg kupca u 2013., prošli tjedan je doživio nagli porast. A u Indiji potražnja za zlatom već tradicionalno raste nakon rujna, kada počinju narodni festivali i sezona vjenčanja.

Unatoč pritisku dolara na zlato, ono bi trebalo ostvariti dobar rezultat na tržištu trenutnih isporuka, tijekom već poslovično dobrog perioda prodaja koje slijedi- tvrdi analitičar Barclaysa. Osim zlata i cijene ostalih plemenitih metala poput platinuma i paladija doživljavaju pad, dok je cijena srebra najniža u posljednje četiri godine.

27. travanj 2024 08:08