Svijet
StoryEditor

Edward Snowden želi se vratiti u SAD

04. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Ruski odvjetnik Edwarda Snowdena jučer je izjavio kako su trenutno u pregovorima s američkim i njemačkim odvjetnicima vezano uz Snowdenov povratak u SAD.

Iz Washingtona je došla vijest kako je Snowden dobrodošao, ali će se morati suočiti sa sudskim postupkom koji se vodi protiv njega. Podsjećamo, protiv Snowdena su podignute dvije optužnice za kršenje Zakona o špijunaži, a tereti ga se i zbog krađe podataka.

Njegov ruski odvjetnik, Anatoly Kucherena, je o tome pričao na predstavljanju knjige koju je napisao o svom klijentu. Moskva je Snowdenu 2013. godine pružila azil, što je pogoršalo ionako nategnute odnose s Washingtonom. Rusija je u više navrata odbila izručiti Snowdena SAD-u, koji je u nekoliko navrata izjavio kako će se vratiti kući ako se ispune uvjeti za pošteno suđenje.

- Ne želim tajiti da se moj klijent želi vratiti kući. Radimo sve što je u našoj moći kako bismo riješili taj problem, Pregovaramo s grupom američkih i njemačkih odvjetnika, a ja se problematikom bavim s ruske strane – izjavio je Kucherena.

Dodao je i kako je u kolovozu Rusija produljila Snowdenovo pravo na azil u trajanju od tri godine.

- Smatramo kako bi se gospodin Snowden trebao vratiti u SAD i suočiti s optužbama koje su pokrenute protiv njega. Ukoliko to učini, garantirana mu je zaštita. Iz pozicije SAD-a, on nije zviždač. Optužen je zbog krađe i objavljivanja povjerljivih informacija i nije upitno da su njegove akcije poljuljale nacionalnu sigurnost – izjavio je glasnogovornik američkog Ministarstva pravde Marc Raimondi.

28. travanj 2024 20:48