Svijet
StoryEditor

Europske dionice na najvišim razinama u 33 tjedna

14. Ožujak 2012.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros dotaknule nove najviše razine u zadnjih 33 tjedna nakon što je američka središnja banka poboljšala svoje gospodarske procjene za najveće svjetsko gospodarstvo, a većina američkih banaka prošla provjeru izdržljivosti na krizu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,5 posto, na 1.110 bodova, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 7,5 mjeseci. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 0,7 posto.

Američka središnja banka Fed blago je jučer poboljšala gospodarske izglede poručivši da očekuje nastavak ‘umjerenog rasta‘ gospodarstva u idućim tromjesečjima te postupan pad nezaposlenosti. Dionice europskih banka u prosjeku su jutros ojačale 1,2 posto, nakon što je Fedova provjera izdržljivosti banaka na krizu pokazala da je većina banaka ispunila kriterije. Investitore je to uvjerilo u solidnost globalnog bankarskoga sustava.

-Američki test izdržljivosti banaka na krizu mogao bi ukazivati da je najgore za američki financijski sustav i većinu banaka završen, te da bi one sada mogle početi isplaćivati pristojne dividende i vraćati uloženo dioničarima, ističe Darren Sinden, trgovac pri Silverwind Securitiesu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 1,5 posto, na 10.050 bodova. To je prvi puta nakon sedam mjeseci da je tržište zatvoreno s Nikkeijem iznad psihološki važne razine od 10.000 bodova.

01. svibanj 2024 00:19