Svijet
StoryEditor

Krizni fond eurozone pod lupom Moodys‘a

25. Srpanj 2012.

Agencija za kreditne rejtinge Moody‘s Investors Service snizila je prognozu za kreditni rejting privremenog kriznog fonda eurozone - Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) iz stabilne u negativnu, dan nakon što je prognozu snizila za rejtinge Njemačke, Luksemburga i Nizozemske.

Njemačka ima veliki udio u 440 milijardi eura vrijednom EFSF-u. Nizozemska i Luksemburg također imaju udjele u tome fondu, premda daleko manje. Sve intenzivnija neizvjesnost oko dužničke krize u Španjolskoj i vjerojatnost da će navedena snažnija gospodarstva eurozone morati pružiti pomoć Španjolskoj ili Italiji razlozi su zbog kojih je Moody‘s snizio u ponedjeljak prognoze za kreditne rejtinge tih triju zemalja.

Dužnička kriza ponovno se intenzivirala jer su ojačale bojazni da bi Španjolska, četvrto najveće gospodarstvo eurozone, mogla biti sljedeća u redu za paket zajmova za njezino spašavanje. Moody‘s u priopćenju od utorka navodi da je revidirao prognoze iz stabilne u negativnu za vrhunske ‘AAA‘ rejtinge nekih od dugoročnih dugova EFSF-a. Time je ulagače upozorio na moguće snižavanje rejtinga tome fondu.

Slabljenje boniteta Njemačke, Nizozemske ili ostalih snažnih zemalja moglo bi izazvati snižavanje rejtinga EFSF-a, napominje Moody‘s u svome najnovijem priopćenju, objavljenom kasno sinoć.

29. travanj 2024 02:40