Svijet
StoryEditor

Obama potpisao uredbu o sekvestraciji

02. Ožujak 2013.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je uredbu kojom stupaju na snagu proračunski rezovi poznati kao ‘sekvestracija‘, nakon što u Kongresu nije postignut dogovor o alternativnom proračunskom rješenju.

Nakon stupanja na snagu te odluke, američke vladine agencije počet će s rezovima u svojim proračunima u ukupnom iznosu od 85 milijardi dolara u razdoblju od 2. ožujka do 1. listopada.

Obama je u petak okrivio oporbene republikance za neuspjeh da se u Kongresu postigne dogovor o izbjegavanju automatskih proračunskih rezova poznatih kao sekvestracija, nazivajući te rezove glupim i proizvoljnim. Predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac John Boehner rekao je novinarima da će Predstavnički dom sljedeći tjedan razmatrati zakon o nastavku financiranja vlade, koji istječe 27. ožujka, te da bi sekvestracija mogla biti preoblikovana u okviru tih pregovora. Ja se nadam da se nećemo morati nositi s prijetnjom obustave rada vlade, dok ćemo se istodobno baviti sekvestracijom, rekao je Boehner.

Neka bude jasno, ta nesigurnost ugrožava našu sposobnost da uspješno završimo sve naše zadaće, rekao je novi direktor Pentagona, čiji će proračun biti smanjen za oko 8 posto u posljednjih sedam mjeseci proračunske godine 2013. Mornarički zrakoplovi od travnja će sve rjeđe polijetati, zrakoplovstvo će srezati sate leta, a kopnena vojska će smanjiti vježbe u postrojbama koje se ne spremaju za misiju u Afganistanu, istaknuo je. Republikanci inzistiraju da gornja granica postsekvestracijske potrošnje treba biti na razini od 974 milijarde dolara, što mnogi demokrati ne prihvaćaju.

29. travanj 2024 16:24