Svijet
StoryEditor

Obami je ostalo još samo pet dana da dođe do kompromisa

12. Listopad 2013.
Piše:
liderhrt

U Washingtonu traje godišnje zasjedanje Svjetske banke i MMF-a, a u središtu pozornosti je blokada američke vlade. Obami je ostalo još samo pet dana da nađe kompromis s republikancima u Kongresu.

Hrvatsko izaslanstvo na zasjedanju predvodi ministar financija Slavko Linić. Osim s čelnicima Svetske banke, MMF-a i američkog ministarstva financija sastat će se i s čelnicima 11 međunarodnih financijskih institucija.

Uoči dolaska u Washington ministar Linić rekao je da ne dolazi po nove kredite, te da se Hrvatska na inozemnom tržištu neće zaduživati do kraja ove godine.

Financijski dužnosnici najvećih svjetskih ekonomija izvršili su jučer pritisak na SAD da brzo djeluje kako bi izbjegao mogući razorni ishod proračunske blokade.

Američka vlada je djelomično blokirana od 1. listopada zbog proračunskog spora između republikanaca u Kongresu i Bijele kuće. Republikanci su također odbili podići prag zaduženosti zemlje sa sadašnjih 16,7 bilijuna dolara.

Dok blokada državnih institucija sama po sebi vjerojatno neće izazvati velike poremećaje na tržištu, borba oko praga zaduženosti bi mogla. Zadnja takva kriza u kolovozu 2011. srušila je američki kreditni rejting.

Republikanci su u četvrtak predstavili plan za kratkoročno povećanje praga zaduženosti zemlje što je probudilo nade da bi dogovor uskoro mogao biti postignut.

29. travanj 2024 03:21