Svijet
StoryEditor

Pada cijena nafte zbog usporavanja proizvodnje

04. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na londonskom tržištu na najnižu razinu u 16 mjeseci temeljem obnovljenih bojazni u vezi s posustajanjem svjetskog gospodarskog rasta, a time i potražnje nakon objave slabih američkih i kineskih ekonomskih podataka.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 2,44 dolara, na 95,99 dolara. Nakratko se spustila i na 95,63 dolara, što je njezina najniža razina od siječnja 2011. Na američkom je tržitu barel pojeftinio 1,82 dolara i njime se trgovalo po 81,41 dolar. Nakratko se spustio i na 81,32 dolara, najnižu razinu od prošlogodišnjeg listopada.- Tržište probavlja sve loše podatke koji su objavljeni prošloga tjedna. Cijena na londonskom tržištu od 100 dolara bila je jaka psihološka granica koju smo probili. Stoga mislim da će ulagači sada povlačiti novac iz rizičnih ulaganja jer svi zaziru od određivanja nove donje granice - tumači Tony Nunan iz korporacije Mitsubishi.

Razočaravajući podaci su u petak pokazali da je zapošljavanje u SAD-u u svibnju posustalo. Kina je na to dodala sumorne podatke koji ukazuju na usporavanje proizvodnje. Takvi podaci potpiruju strah da bi moglo doći do pada potražnje za naftom pa su ulagači počeli okretati leđa rizičnijoj imovini, poput dionica i nafte. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim je internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 97,44 dolara za barel, što znači da je pala čak 3,62 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

29. travanj 2024 07:22