Svijet
StoryEditor

Pozivi na referendume o izlasku iz EU u Francuskoj, Nizozemskoj i Italiji

24. Lipanj 2016.

Dogodilo se, Britanci su na jučerašnjem referendumu izglasali izlazak iz Europske unije i zadali najveći udarac projektu europskog ujedinjena od Drugog svjetskog rata što se kroz ‘‘domino efekt‘‘ zrcali u jutrošnjim pozivima desnice za slične demokratske vježbe u drugim članicama.

>Britanija izlazi iz EU, funta prema dolaru pala čak 10 posto!

Marine Le Pen iz francuske Nacionalne fronte kaže da Francuzi sada također moraju dobiti pravo na izbor, ona je na Twitteru objavila fotografiju britanske nacionalne zastave (Union Jack) uz poruku: Ovo je "pobjeda slobode! Kao što sam godinama govorila, mi moramo imati istovjetan referendum u Francuskoj i drugim EU zemljama".

https://twitter.com/MLP_officiel/status/746209726673760262

Le Pen je prošlog petka na skupu krajnje desnice u Beču rekla da "Francuska možda ima 1,000 razloga više za izlazak iz EU od Engleza", okrivivši Uniju za visoku stopu nezaposlenosti i neuspjeh u zadržavanju "krijumčara, terorista i ekonomskih migranata" izvan njenih granica.

Istovremeno, lider nizozemske protuimigracijske Stranke za slobodu Geert Wilders koji već neko vrijeme poziva na "Nexit", jutros reagira priopćenjem u kojem piše: - Mi želimo biti zaduženi za upravljanje našom zemljom, našim novcem, našim granicama i našom imigracijskom politikom. Nizozemci moraju, što je prije moguće, dobiti priliku dati svoj sud o nizozemskom članstvu u Europskoj uniji. Sad je red na nama.

https://twitter.com/geertwilderspvv/status/746187058645860352

Prema pojedinim anketama, Wilders vodi ususret parlamentarnim izborima u ožujku iduće godine, a 54 posto nizozemskih građana želi referendum o članstvu.

- Ako postanem premijer, u Nizozemskoj ćemo imati referendum o napuštanju Europske unije. Neka o tome odluče Nizozemci – rekao je.

>Cameron: Ne mogu više biti na čelu Velike Britanije

U bližem susjedstvu, na Twitteru se oglasio Matteo Salvani, čelnik talijanske Sjeverne lige zacvrkutavši: - Hura za hrabrost slobodnih građana! Srce, um i ponos su porazili laži, prijetnje i ucjene. Hvala vam, sad je red na nama.

https://twitter.com/matteosalvinimi/status/746210618391224320

27. travanj 2024 19:20