Svijet
StoryEditor

Romney u financijskoj prednosti pred Obamom

21. Listopad 2012.

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney imao je financijsku prednost pred predsjednikom Barackom Obamom ulazeći u listopad jer je njegova Republikanska stranka prikupila velika sredstva što će mu omogućiti da potroši više u zadnjim danima pred izbore 6. studenoga.

podaci kampanje pokazuju da su Romney, Republikanski nacionalni odbor i fond kojega zajednički koriste imali 183,1 milijuna dolara krajem rujna, više nego Obama i Demokratska stranka koji su imali 149,1 milijuna dolara. Romney će tako imati više za trošenje na promidžbu i poticanje pristaša na izlazak na birališta dok kampanja ulazi u svoju završnicu, a dvojica suparnika su izjednačeni u istraživanjima javnoga mišljenja.

Suočen s neizvjesnim pokušajem ponovnog izbora Obama će idućeg tjedna pokrenuti dvodnevni pohod kroz šest još neodlučnih američkih saveznih država u pokušaju da odbije izazov Mitta Romneya. Ankete su pokazale kako je Obami snažan nastup na televizijskoj debati ovoga tjedna donio malo ili ništa protiv bivšeg guvernera Massachusettsa samo nešto više od dva tjedna prije izbora.

Njih dvojica su praktički izjednačeni u većini istraživanja dok Amerikanci ostaju podvojeni između davanja Obami više vremena da oporavi gospodarstvo ili izabiranja bivšeg poslovnog čovjeka koji tvrdi da najbolje zna kako stvoriti nova radna mjesta.

Obama će voditi kampanju u Iowi u srijedu, potom otići u Colorado, Nevadu, Floridu i Virginiju, glasovati ranije u svom gradu Chicagu te potom u Ohiu završiti turneju.

Anketa Reuters/Ipsos u subotu je pokazala da on ima neznatnu prednost od 46 prema 45 posto naklonosti u odnosu na Romneya. Razlika se smanjila od petka kada je imao tripostotnu prednost što pokazuje ograničenja eventualnog poticaja koji je demokratski kandidat možda dobio od druge debate u Hempsteadu u New Yorku prošloga utorka.Još veća pozornost nego nacionalnim anketama se obraća istraživanjima u pojedinim još neodlučnim saveznim državama u kojima će izbori biti odlučeni. Romney je izbrisao Obamino vodstvo u mnogima od njih ili se bori za vodstvo.

Ključna savezna država na ovim izborima bi mogao biti Ohio, država na Srednjem zapadu gdje Obama ima malu prednost.Prosjek anketa RealClearpolitics u subotu je pokazao da Obama vodi u Ohiu s 2,5 posto, a Romney u Floridi, još jednoj velikoj neodlučenoj državi, s 2,1 posto. Romney se u subotu smjestio u jednom hotelu na obali Floride kako bi se dobro pripremio za treću i konačnu debatu s Obamom u ponedjeljak navečer. Ona će biti posvećena isključivo vanjskoj politici.

27. travanj 2024 09:26