Svijet
StoryEditor

Rusija, Turska i Poljska nude odlične prilike za ulagače

02. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Tri vrlo različite države, ali s bitnim gospodarstvima za širu regiju srednje i istočne Europe su Rusija, Turska i Poljska. Rusija ima značajne zalihe energije, Turska osnove za industriju, a Poljska je nevjerojatno stabilna ekonomija, bez obzira na financijsku krizu, navode analitičari Saxo Banke u analizi CEE regije i pojašnjavaju opcije za ulaganje iako ulagači moraju biti spremni na rizike.

Rusija je česta tema posljednjih dana iz jasnih razloga: niske cijene nafte snažno pogađaju rusku ekonomiju i situacija bi mogla biti još gora ako se nastave isti trendovi jer se gospodarstvo zasniva na sirovinama, demografske karakteristike ne idu joj na ruku, a stopa inflacije poprilično divlja i mogla bi biti još viša do kraja godine.

- Bez obzira na poteškoće s kojima se suočava rusko gospodarstvo, ulagači lako mogu pronaći prilike, poput dionica tvrtki kao što su Gazprom ili Rosneft. To su izvoznice plina i nafte za svjetsko gospodarstvo, a potražnja se sigurno neće smanjivati u sljedećim desetljećima. Dionice obje tvrtke su na samo oko tri i četiri dolara na londonskoj burzi zbog krize koja je pogodila Rusiju još prošle godine, pa ulagači koji su skloni riziku i dugoročnom razmišljanju trebaju razmisliti o tim opcijama – kaže Peter Garnry, rukovoditelj strategije za dionice u Saxo Banci.

Turska se, s druge strane, transformira iz gospodarstva zasnovanog na tekstilnoj industriji i turizmu u druge grane, kao što su elektronika ili sada već ima jako tržište osiguranja i bankarski sektor. Turska je bila posljednje naprednije tržište u razvoju koje je izbjeglo velike stope inflacije i drže je pod kontrolom na oko sedam posto. Imaju stabilnu stopu nezaposlenosti, iako je previsoka, ali i lira ne stoji najbolje u odnosu na druge valute u eurozoni i dolar. Stoga pomalo i opada interes ulagača u Tursku u posljednje četiri godine, uz dodatne političke nestabilnosti i sukobe na granicama države. Prilika za ulagače ipak ima, iako se tu praktički govorimo o klađenju, kao što su ETF-ovi kojima se može trgovati na burzi u Parizu, smatra Garnry.  

No pravi uzor za zemlje CEE regije je Poljska – država koja gotovo da i nije pogođena globalnim slabostima proteklih godina. Naime, Poljska nije zabilježila niti jednu godinu s padom BDP-a kao ni bilo koji drugi značajan minus tijekom financijske krize.

- Gospodarstvo je snažno bez obzira na visoku stopu nezaposlenosti koja je vjerojatno posljedica ‘sive ekonomije‘ i nedostatka transparentnosti. Cijelo okruženje i transformacija u smjeru članstva u eurozoni snažan su poticaj za nadolazeće desetljeće – zaključuje Garnry i ističe da je i priljev kapitala značajan jer je Poljska je zanimljiva ulagačima, a to se posebno vidi u zanimanju za ETF-ove koji su bili u padu kada se pogleda europsko gospodarstvo sa situacijom u Grčkoj te općenito svjetska ekonomija.

28. travanj 2024 23:51