Svijet
StoryEditor

SAD razmatra odmrzavanje strateških rezervi nafte

17. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Cijena sirove nafte spustila se u petak na 114 dolara za barel nakon što je SAD odlučio razmotriti mogućnost odmrzavanja strateških rezervi kako bi spustio cijene nafte, a izraelski predsjednik isključio mogućnost samostalnog izraelskog napada na Iran.

Cijena barela sirove nafte pala je za 1,4 dolara, na 113,87 dolara, da bi se potom stabilizirala na 114,00 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni od 95,1 dolara, nakon što je dan ranije završila s dobitkom od 1,27 dolara. Dok cijene nafte u posljednje vrijeme bilježe uzlazni trend, svjetsko gospodarstvo usporava, što prigušuje potražnju za gorivima. Zalihe su ujedno na visokoj razini pa mnogi ulagači smatraju nedavna poskupljenja nafte pretjeranima.

- Tržišta su u kratkom roku snažno porasla i sada svjedočimo dobitonosnim prodajama. No, raspoloženje prema robama i drugoj rizičnoj imovini poboljšalo se, te je euro ojačao, a dolar oslabio. Sada je tržište u potrazi za razlozima za blagu korekciju - izjavio je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.Vijest da Bijela kuća ponovno razmišlja o odmrzavanju stateških naftnih rezervi podigla je u četvrtak cijene nafte u Londonu više od jednog dolara, na najvišu razinu u tri mjeseca. Američki dužnosnici u narednim će tjednima pratiti stanje na tržištu, hoće li cijene benzina pasti nakon Dana rada 3. rujna, kao što je običaj, kazao je izvor iz Washingtona za Reuters.

Sjedinjene Države još nisu razgovarale s partnerima o koordinaciji, ali izvor napominje da su Britanija, Francuska, Njemačka i druge zemlje članice Međunarodne agencije za energiju (IEA) prije nekoliko mjeseci, kada su na tržištu vladale slične prilike, bile spremne odmrznuti strateške rezerve.Britansko ministarstvo za energetiku priopćilo je u petak da je spremno zatražiti od IEA da poduzme mjere kako bi se suzbile visoke cijene nafte ali su naglasili da ni oni ni njihovi partneri nisu donijeli odluku o odmrzavanju zaliha. Japan i Južna Koreja za sada ne vide potrebu za odmrzavanjem rezervi, izvijestili su u petak vladini izvori.

Naftna tržišta pritisnula je ublažena bojazan za opskrbu s Bliskog Istoka nakon što je izraelski predsjednik Shimon Peres umanjio izglede za jednostrani izraelski napad na Iran. Peres je četvrtak izjavio da vjeruje obećanju američkog predsjednika Baracka Obame da Teheranu neće dopustiti da proizvede nuklearno naoružanje. Njegova je izjava u suprotnosti s onima premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Ehuda Baraka koji su ukazali na mogućnost jednostranog izraelskog napada.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 112,11 dolara, što znači da je bila 1,46 dolara viša nego prethodnog dana.

28. travanj 2024 02:53