Svijet
StoryEditor

Smrt kralja Saudijske Arabije podigla cijenu nafte

23. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Cijena nafte je skočila na vijest o smrti kralja Abdullaha, vladara Saudijske Arabije. Situacija je donijela još malo nesigurnosti na ionako nestabilno tržište energenata, koje proživljava najveće turbulencije u posljednjih nekoliko desetljeća.

Cijena nafte tipa Brent je kratko nakon otvaranja tržišta narasla na 49,80 dolara po barelu, a zatim se spustila na 49,30 dolara, što je 78 centi viša cijena po barelu od jučerašnje.

- Kralj Abdullah bio je arhitekt trenutne strategije koja se bazira na održavanju visoke stope proizvodnje kako bi se iz ‘igre‘ izbacili ‘mali igrači‘. Strah od nepoznatog ići će u korist cijenama nafte. – izjavio je John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital LLC iz New Yorka.

Cijena nafte se od lipnja prošle godine, kada je dosegnula vrhunac, prepolovila zahvaljujući kombinaciji povećane proizvodnje i smanjene potražnje. SAD su od najvećeg uvoznika nafte postale jedan od najvećih proizvođača i trenutno proizvode 9 milijuna barela nafte dnevno.

Neke zemlje, kao što je Venezuela, od OPEC-a su zatražile da smanji proizvodnju kako bi se tržište stabiliziralo. OPEC je, međutim, predvođen Saudijskom Arabijom, u studenom izjavio kako ostaju pri proizvodnji od 30 milijuna barela nafte dnevno.

Kako piše u službenoj obavijesti, novi kralj Saudijske Arabije, države koja je najveći svjetski izvoznik nafte, je Salman bin Abdulaziz, Abdullahov brat. Očekuje se da će on nastaviti politiku OPEC-a.

29. travanj 2024 00:59