Svijet
StoryEditor

Trgovci skladište višak nafte, cijena stabilno iznad 50 dolara

09. Siječanj 2015.

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 50 dolara s obzirom na naznake na trgovinske kuće pokušavaju doskočiti višku opskrbe skladištenjem nafte na tankerima, budući da proizvođači signaliziraju da ne namjeravaju smanjivati proizvodnju.

Cijene barela pale su na londonskom tržištu 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50,56 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 48,61 dolar.

U ovom su se tjednu cijene nafte spustile na međunarodnim tržištima na najnižu razinu od 2009. a u odnosu na rujan više su nego prepolovljene. U fokusu je i dalje obilna ponuda, s obzirom da iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) signaliziraju da ne namjeravaju smanjivati proizvodnju unatoč višku u opksrbi.

U međuvremenu su se pojavile naznake da neki od najvećih trgovaca naftom u svijetu, poput Vitola i Trafigure, kao i britanski naftni div Shell pokušavaju ublažiti zasićenost tržišta skladištenjem nafte na supertankerima, na razdoblje i do godinu dana, u očekivanju oporavka cijena.

Učestale rezervacije skladišnog prostora na tankerima sugeriraju moguću reprizu popularne trgovačke taktike iz 2009., kada su cijene nafte također zabilježile oštar pad.

Tržišta zabrinjava i potražnja s obzirom na naznake slabosti iz kineskog i europskog gospodarstva, uključujući i podatak da je kineska inflacija u prosincu bila na najnižoj razini u gotovo pet godina. Iz Njemačke je pak stigla vijest o padu izvoza i smanjenju industrijske proizvodnje u studenom.

Izuzetak je SAD čija je vlada u petak objavila da je u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu neto otvoreno 252 tisuće novih radnih mjesta, uz pad stope nezaposlenosti na najnižu razinu u šest i pol godina.

"Kada su u pitanju fundamentalni faktori, pitanja opskrbe dominirat će u odnosu na potražnju. Trenutno tržište zanima kako će u konačnici biti razriješeno pitanje viška opskrbe", ističu u BNP Paribasu.

Ta je francuska banka snizila prognoze cijena nafte na londonskom i američkom tržištu u ovoj godini za više od 10 dolara po barelu, na 60 odnosno 55 dolara za barel.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 45,74 dolara, što znači da je porasla 89 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

29. travanj 2024 07:25