Svijet
StoryEditor

U pet mjeseci 2015. godine zaplijenjeno devet puta više rezanog duhana nego u cijeloj 2014.

13. Lipanj 2015.

"Nezakonita trgovina je nažalost među najvećim igračima na tržištu, budući da se procjenjuje kako sudjeluje s 15 posto u ukupnoj potrošnji duhanskih proizvoda u regiji. Zbog toga je nužno da vlade svih zemalja regije zadrže fokus na borbi protiv šverca i sive ekonomije kao jedne od ključnih poluga za popravljanje javnih financija".

Poručio je to Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI (Japan Tobacco International) za regiju Adriatica na Konferenciji ministara financija i guvernera regije održanoj u Crnoj Gori.

Borba protiv nezakonite trgovine rezanim duhanom i cigaretama daje prve vidljive rezultate u zemljama regije, budući da je za prvih pet mjeseci ove godine zaplijenjeno devet puta više rezanog duhana nego za cijelu prošlu godinu, odnosno 1.446 tona na kraju svibnja 2015. u odnosu na 162 tone na kraju 2014.

Zabrinjavajući poremećaji zakonitog tržišta zabiljezeni su u Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji, dok je u Hrvatskoj i Srbiji situacija dosta bolja, istaknuto je na konferenciji. Najviše nezakonitih lanaca šverca rezanim duhanom prekinuto je u Hrvatskoj i Srbiji, koje čine 99 posto svih zapljena na tržištima regije.

U regiji Adriatica udjel trošarina i PDV-a na duhanske proizvode iznosi i do 12 posto ukupnih proračunskih prihoda, pa je tako u 2014. duhanska industrija doprinijela s oko 2,3 milijarde eura u proračune zemalja regije.

26. travanj 2024 11:43